Nederlands peloton voor Tokio dunt uit
Het IOC hoopt - stilletjes dan wel hardop - dat de grote beperkingen voor de werkwijze van de media straks tijdens de Olympische Spelen in Tokio de toestroom van journalisten en fotografen zullen dimmen.
Lucia Montanarella, de persdame van het Internationaal Olympisch Comité, sprak in februari waardering uit voor kranten die spontaan lieten weten dat zij met de helft of driekwart van hun normale aantal verslaggevers naar Japan zouden afreizen. Het zou helpen, zo sprak zij bij de introductie van Playbooks versie 1, om de werkruimte voor de pers, getooid met een E dan wel een Ep-accreditatie (de E is van écrire, schrijven, de P van photo), aantrekkelijk te houden.
Lucia Montanarella, mediachef IOC
Met de normale instroom van journalisten moet er stevig de hand worden gehouden aan de ‘no-switch’ regel, het één-wedstrijd-per-dag voorschrift. Ook zullen de persruimtes van het Main Press Center MPC en die van de venues snel overlopen. Sta je dan als journalist, voor een vaste deur. Verlichting van de toeloop is zeer gewenst, zouden we zeggen.
Enfin, zo bekeken we deze week de lijst die directeur Gerard den Elt van de Nederlandse Sport Pers beschikbaar had. We kwamen tot de verbijsterende vaststelling dat er deze keer net zo veel fotografen als schrijvende journalisten met een vaste opdrachtgever zullen gaan: 24 om 24. Bovenop die 24 ‘vaste’ krachten met een E-kaart zijn er dan nog 7 freelancers (soms specialisten op een sport, een Es) die naar Tokio afreizen.
Het Main Press Center tijdens de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. (Foto: Olaf Kraak / ANP)
De Japanners zijn de lijsten aan het checken. Hier en daar zijn er journalisten die nog twijfelen. Annemarie Postma wilde graag het vrouwenvoetbal ter plekke volgen, heeft ook een accreditatie, maar ze gaat die waarschijnlijk intrekken. Zij mist een goed betalende opdrachtgever, het bekende verschijnsel voor de journalist zonder vast contract.
De fotografen vormen een ware waslijst. Met ANP als koploper, drie mannen (Kraak, Van Weel en Van Lonkhuijsen) in Tokio en Thom Touw als zeilfotograaf in Enoshima. Onder de andere 20 zien we gekende namen als Van der Weij, Ras, Hoogendoorn, Chamid, Ter Bals, Suyk, Soeters, Vos, Seppen, Bouwman, Verhoeven, Utrecht, Dijks en Van den Broek. Verder hebben we de bureaus, zoals Pro Shots en Orange.
Het schrijvende peloton, zo bleek mij bij een klein onderzoekje, is aan het uitdunnen. De Volkskrant heeft 2 van zijn 4 kaarten ingeleverd, NRC gaat nog maar met 1 (Dennis Boxhoorn), Trouw heeft besloten Marijn de Vries thuis te laten en doet het deze keer met good-old Antal Crielaard en comeback-girl Esther Scholten, Nu.nl heeft ook een accreditatie teruggegeven. Uit Limburg gaan Roel Wiche en Tom van der Wilt, de laatste twijfelt overigens nog zeer. De grote afvaardigingen komen van AD, ploeg van 6 met twee vrouwen (Natasja Weber en Lisette van der Geest), Telegraaf (5, Kooijman, Held, Lensink, Ruggenberg en De Kort, geen vrouwen) en ANP (4 mannen, Van Leeuwen, Koenekoop, Kaijen en Colijn).
Opvallend onder de freelancers is een hockey-afvaardiging van 2 en evenveel journalisten uit de hippische wereld. NOC*NSF komt woensdag met een 100-dagen bijeenkomst. Dan zal aldus perschef John van Vliet nog weinig duidelijk worden over de mogelijkheden in Tokio om met Nederlandse sporters en coaches te spreken. Niemand weet hoeveel ruimte er zal zijn voor oog-in-oog, online, virtueel, digitaal, achter de camera of op 2 meter afstand. Maar marcheren door de mixed-zone, langs een dranghek met dringende journalisten, Van Vliet ziet het niet voor zich, zegt hij. Wat Tokio 2021 betreft: we wachten af en hopen er het beste van.
JOHN VOLKERS
Vice-voorzitter NSP