Gio Lippens, auteur boek met 416 pagina’s over wielrennen
Een boek na honderd dagen koers en 23 uur Facetime
Liefst 23 uur spraken ze elkaar via Facetime. Wat NOS-verslaggever Gio Lippens optekende uit de mond van de Vlaamse tv-analist José De Cauwer vormt de rode draad in het boek Surplace, een reisverslag door het wielerjaar 2020; 416 pagina’s met ervaringen, overwegingen en veel gesprekken over wielrennen als sport en de toekomst ervan.
Door Henk Mees
Hoe verliep die samenwerking, Gio?
,,Heel bijzonder. Nadat de corona-uitbraak het wielrennen in maart had stilgelegd, hebben we elkaar alleen nog via Facetime gesproken. Hij als de insider, als oud-renner, oud-ploegleider, oud-bondscoach, die zijn gedachten en ervaringen loslaat. Ik als zijn ghostwriter, die als journalist altijd een outsider zal blijven. We lopen in een soort dagboekvorm het wielerjaar van honderd dagen door en dan is het fascinerend hoe hij ontwikkelingen voorziet. Hij beschrijft hoe Jumbo-Visma al voor de laatste tijdrit de Tour uit handen geeft en in mei kondigt hij al aan dat er ongelukken gaan gebeuren zodra de renners weer los mogen.”
Gio Lippens en José De Cauwer (Foto: Klaas Jan van der Weij)
Wat was jouw rol als auteur?
,,Ik beschrijf wat ik als journalist ervaar en ik heb veel interviews gedaan met renners, mensen uit de media en veel hoofdrolspelers in het wielrennen als bedrijfstak met een verdienmodel, ja, ook vrijwel steeds op afstand. Alleen bij Richard Plugge van Jumbo-Visma en Wouter Vandenhaute van Flanders Classics ben ik op bezoek geweest. In die gesprekken gaat het om de huidige situatie in het wielrennen en de toekomst. Daaruit volgt de conclusie dat door de corona-uitbraak alles op slot is gegooid omdat de beleidsmakers het nu niet de tijd vinden om oorlog te voeren over rigoureuze veranderingen.”
Welke gewenste veranderingen komen zoal aan bod?
,,Tom Dumoulin vindt urenlange tv-uitzendingen doodsaai, die pleit voor on board camera’s, of een camera in de helmen van renners. Een belangrijk thema in het wielrennen is de macht van grote organisaties als ASO met de Tour de France en RCS, dat de Giro organiseert. De solidariteit is nul, komma nul. Ook zulke discussies werden in 2020 doodgeslagen door corona. ”
Vandaar de titel Surplace?
,,Ja, surplace is een term uit de sprintwedstrijden op de baan en betekent stilstand. Dat vonden we wel van toepassing. Eerst werden we geconfronteerd met maandenlange stilstand, daarna knalde het als een kurk uit een fles champagne.”
Biedt het boek nog nieuws of nieuwe inzichten?
,,Nieuwswaardige stukjes zitten er zeker in, dat zou je kunnen halen uit bepaalde uitspraken en de manier waarop het wordt gezegd. Ik was bij het schrijven niet echt geënt op onthullingen, als journalist in vaste dienst bij de NOS kan ik toch moeilijk met een boek aankomen met mega-primeurs. Het is geschreven in de tegenwoordige tijd, in dagboekvorm, afgesloten op 31 december 2020. Daarom komt het besluit van Tom Dumoulin om tijdelijk te stoppen er niet in voor en ontbreken ook de recent afgekondigde veiligheidsmaatregelen. José De Cauwer filosofeert wel over Tom Dumoulin en hij geeft ook zijn mening over het talmen van de UCI qua veiligheid.”
Komt het vrouwenwielrennen ook aan bod?
,,Zeker, baanwielrennen en veldrijden ontbreken weliswaar in het boek, maar het vrouwenwielrennen wordt zeker niet vergeten. Met minder ruimte dan voor de mannen, dat wel, maar er zit toch van alles in. interviews met onder anderen Marianne Vos en Anne van der Breggen en app-correspondentie het hele jaar door met Annemiek van Vleuten. De dominantie van de Nederlandse rensters belichten we ook vanuit Vlaams perspectief.”
Gaat het ook nog over doping?
,,Aan het eind van het boek constateren we dat we het over alles hebben gehad, behalve over doping. Dat was wel het minste probleem in het wielrennen van 2020.”