Nieuws

Bedrijf Magnus Carlsen koopt Nederlandse schaakuitgeverij

Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen heeft met zijn bedrijf Play Magnus Group (PMG) de Nederlandse uitgeverij Interchess overgenomen. Interchess, gevestigd in Alkmaar, geeft schaakboeken en het Engelstalige tijdschrift New in Chess uit. Algemeen directeur van Interchess is Remmelt Otten, die tot 2006 veertien jaar bij NRC werkte (onder meer op de sportredactie) en voordien sportverslaggever was voor Leids Dagblad en Leidsche Courant.

New in Chess telt circa 10.000 abonnees in 116 landen. Interchess werkt al langer samen met PMG. New in Chess levert inhoud voor de app Chessable van PMG. Daarop staan boeken waarin top 10-schakers hun strategieën onthullen. Van de tweehonderd titels uit de bibliotheek van New in Chess zijn er al zo'n dertig op Chessable te vinden. De bedoeling is dat de rest van de boeken volgt.

Magnus Carlsen op de cover van New in Chess

Play Magnus Group werd in 2013 opgericht door de Noorse wereldkampioen schaken Magnus Carlsen (30). Hij is met een belang van bijna 10 procent nog steeds een van de grote aandeelhouders in PMG.

Carlsen speelt ook een prominente rol in de serie onlineschaaktoernooien waarmee PMG eind vorig jaar van start is gegaan. Bij deze Champions Chess Tour spelen bekende grootmeesters tegen elkaar in de studio. De toernooien kunnen via het eigen schaakkanaal van PMG, Chess24, maar ook via YouTube bekeken worden.

Het succes van de Netflix-serie The Queen’s Gambit, gebaseerd op schaken, jaagt de schaakkoorts aan. De serie is inmiddels zo'n 100 miljoen keer bekeken. De omzet in schaakborden en schaakboeken bereikt recordcijfers.

Play Magnus Group ging in oktober 2020 naar de beurs. Het aandeel ging rond de 20 Noorse kroon van start, zakte naar NKr 15, maar staat inmiddels rond de NKr 30 (€ 2,88). PMG is het enige schaakbedrijf ter wereld met een beursnotering.

Remmelt Otten en Interchess-eigenaar Allard Hoogland verklaarden in Het Financieel Dagblad blij te zijn met de overname. Uit de laatst gepubliceerde jaarrekening, over 2019, blijkt dat het bedrijf verliezen heeft geleden. Er stond een negatief eigen vermogen op de balans. Interchess behaalde vorig jaar een omzet van 2 miljoen euro.