IN DE SPO(®)TLIGHT

Nico Quarles van Ufford, Engelse stem op tv-kanaal Real Madrid

Op de media-afdeling van Real Madrid doet een Nederlander met een adellijke naam verslag voor de Engelstalige uitzendingen. In de stijl van BBC en Sky bereikt jonkheer Nicolás (Nico) Quarles van Ufford, 24 jaar, als enthousiast commentator vele miljoenen kijkers over de hele wereld; op tv-zenders en via internet.

door Henk Mees

 

Nico, hoe kom je bij Real Madrid terecht?

,,Tijdens mijn studie sportjournalistiek aan de University of Gloucestershire in Engeland zocht ik een stageadres. Via-via, van het ene emailadres naar het andere, heb ik me hier door de achterdeur binnen kunnen praten. Ze vroegen me naar Madrid te komen voor een test. Daarbij wilden ze er ook achter komen wat ik van de historie van de club wist, bijvoorbeeld wat ik kon vertellen over Di Stéfano en Puskas, over Pirri en Butragueno. Real is altijd al mijn favoriete club geweest. Mijn moeder is Spaanse,  ik spreek mijn leven lang al Spaans. Engels is mijn derde taal. Dat beviel ze kennelijk allemaal wel. Nu heb ik sinds november een contract met een vast aantal uren per maand.”

Wat moet je zoal doen?

Nico Quarles van Ufford als presentator van Real Madrid TV.

,,Ik heb inmiddels bij elf wedstrijden van Real live verslag gedaan, Champions League, La Liga, Copa, steeds vanuit Real Madrid City. Dat is het complex buiten de stad waar alles is samengebracht, het stadionnetje Alfredo di Stéfano waar het eerste elftal nu speelt, de jeugdopleiding en alle andere afdelingen. Vanwege de corona-maatregelen mogen we nu niet bij de wedstrijden zijn en bij spelers in de buurt komen. Voor de interviews maken we gebruik van het aanbod van de Spaanstalige zender van Real waarvoor Roberto Carlos als co-commentator alle wedstrijden volgt. Naast het commentaar bij wedstrijden presenteer ik ook uitzendingen en bewerk ik de video’s.”

Waar richten jullie je op met de Engelstalige zender van Real?

,,Overal ter wereld is het te zien, in wel vijftig landen op analoge of digitale tv en op de site van Real Madrid. Recent zijn er deals gemaakt met tv-zenders in Amerika en Canada en in Israël en Egypte. Vooral in Azië en het Midden-Oosten hebben we veel bereik. Het is wel zo dat de contracten met Champions League en La Liga inhouden dat de wedstrijden pas 48 tot 72 uur later mogen worden uitgezonden.

Waarom ging je naar Engeland voor een studie sportjournalistiek?

,,Ik had twee jaar een economische studie gevolgd, maar ik wilde veel liever wat ik als kind al wilde, de sportjournalistiek in. Voor een specifieke studie sportjournalistiek moet je in  Engeland zijn. Dat past bij de plaats die sport inneemt in  Engeland. Iedereen heeft daar een mening over sport, iedereen zijn favoriete voetbalteam, iedereen kan er over sport meelullen. Voor een studie sportjournalistiek is het de beste plek.  De University of Gloucestershire in Cheltenham kwam in alle reviews als de nummer één naar boven. Daar  heb ik mijn keuze op gebaseerd.’

Heb je die studie voltooid?

,,In mijn laatste jaar, het derde, heb ik de studie afgerond met een thesis van 10.000 woorden over Gareth Bale. Daar kon ik ook mijn kennis over de Spaanse cultuur in kwijt. Ik vond het interessant om uit te leggen hoe het kan dat een van de meest succesvolle spelers tevens een van de meest gehate spelers was bij Real Madrid. Ik heb mijn First gehaald, het hoogste level. In Engeland hebben ze een puntensysteem van nul tot honderd waarbij alles boven de 70 als hoogste level wordt gehonoreerd. Ik kwam op 75.

Richt je je helemaal op voetbal?

,,Ik heb in Engeland ook een website over Formule 1 opgezet. Toen ik vorig jaar wegging zat die website op 2 miljoen pageviews. Inmiddels ben ik hier in Spanje bij een nieuwe website betrokken. Het is de bedoeling  dat ik daarvoor een handvol races in Europa ga volgen.”

 Waar  ligt je ambitie?

,,Dat is de Premier League. Ik spreek vloeiend Engels. Als kind zat ik al verslag te doen bij FIFA-spelletjes.”

Je familienaam duidt op adel.

,,Ja, klopt, ik ben van adel. In mijn paspoort staat dat ik jonkheer ben. Het is iets waar je niks aan hebt, alleen maar problemen mee kunt krijgen. Toen een agent mij in Amsterdam aanhield omdat ik op het Centraal Station op de fiets aan het steppen was en in mijn paspoort jonkheer zag staan, liet hij me meteen weten dat-ie me wel even wilde aanpakken. Nee, met die titel van jonkheer heb ik niets.”