Nieuws

Bijna 2500 gevallen voetballers

In het Drents Archief is sporthistoricus Jurryt van de Vooren begonnen aan een campagne die moet leiden tot een compleet overzicht van alle voetballers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Uitgangspunt is een oorlogsmonument uit 1949 met 2212 namen, dat zich bevindt in het kenniscentrum op de KNVB Campus in Zeist. Daaraan zijn inmiddels 222 namen toegevoegd.

Het oorlogsmonument op de KNVB Campus in Zeist (Foto’s: Mel Boas)

Het onderzoek heeft er onder meer toe geleid dat het aantal omgekomen KNVB-leden in Drenthe is uitgebreid van 39 tot 71.  Jurryt van de Vooren is al enkele jaren bezig met het onderzoek. Met een uitzending op RTV Drenthe vanuit het Drents Archief werd vrijdag 23 oktober het startschot gegeven. De bedoeling is dat het project eind 2022 kan worden afgerond.

Van de Vooren: ,,Het blijkt dat er nog veel gevallen voetballers zijn, die zijn vergeten. We gaan hiervoor het hele land door. Groningen en Gelderland volgen hierna. Met het onderzoek komen interessante verhalen naar boven. Een jongen van twintig uit Meppel bijvoorbeeld, die een jodenster opdeed nadat zijn Joodse vriendin was opgepakt. Hij wilde haar niet alleen laten. Ze zijn geen van beiden teruggekomen. Zo heb ik nu ook ontdekt dat er tijdens een voetbalwedstrijd in Amsterdam twee Joodse spelers bij een razzia van het veld zijn gehaald en ook nooit meer teruggekomen.”

Het oorlogsmonument op de KNVB Campus in Zeist (Foto’s: Mel Boas)

Het onderzoek doet Van de Vooren vanuit ‘gratis betrokkenheid’, zoals hij dat noemt.  Van de Vooren: ,,Er lopen wel wat aanvragen voor financiële steun via de beschikbare fondsen. Het zou ook fijn zijn als er via een instelling iets geregeld kan worden met handige software hiervoor. De KNVB ondersteunt het project, maar tot nu toe niet financieel. Een mediapartner zou ook welkom zijn, vooral als je ziet hoeveel mooie verhalen in alle regio’s van Nederland dit oplevert.”

Het monument uit 1949 in het KNVB-centrum ging in Zeist jarenlang schuil achter een gordijn, dat alleen jaarlijks op 4 mei werd geopend. Sinds enkele jaren bevindt het zich in het Open Voetbal Innovatiecentrum op de Campus. Het monument bestaat uit vijf bronzen panelen, die opengeklapt kunnen worden en waarop de namen van 2212 oorlogsslachtoffers zijn  gegoten. De namen waren via een oproep aan alle clubs verzameld. Niet alle clubs reageerden daarop. Van de Vooren heeft alle namen aangevuld met club en woonplaats. Deze zijn terug te vinden op de site www.voetbalmonument.nl.

De namenlijst op zowel monument als in de aanvullingen omvat niet oud-leden van de KNVB die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook verengingsvrijwilligers en slachtoffers die kort na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië vielen, zijn in de lijsten opgenomen.

 

Meer informatie via Jurryt van de Vooren: jurryt@sportgeschiedenis.nl of 06 25072994.

De onthulling van het KNVB-monument in 1949: https://www.youtube.com/watch?v=08jw4WHlGaM

De oproep van Jurryt van de Vooren op Drents Archief:  https://www.youtube.com/watch?v=fePeYTPJOK4

 

HENK MEES