‘Met de laptop op schoot, behelpen bij het kickboksen’
Wat opgeklopt was als ‘het gevecht van de eeuw’ pakte uit als een afknapper. Niet alleen voor Badr Hari die geblesseerd moest afhaken, ook wel voor Rico Verhoeven die zijn wereldtitel kickboksen bij de zwaargewichten behield zonder triomfgevoel. En evenzeer voor de Nederlandse mediavertegenwoordigers die maar moesten uitzoeken hoe ze hun werk moesten doen. Jurriaan Nolles was er als verslaggever voor de Volkskrant bij in de König Pilsener Arena in Oberhausen.
Beetje naar behoren kunnen werken daar, Jurriaan?
,,Dat viel tegen. Er was geen wifi-verbinding voor de media. Je kon niet op het internet komen omdat het netwerk overbelast was met al die mobieltjes in de hal. Het was behelpen met de laptop op schoot. De pers zat op dezelfde soort stoeltjes als het publiek, zonder plateautje of zo voor laptop of notitieblok. We hadden nog wel een apart vak vanwaar je de wedstrijden goed kon volgen. Maar online werken voor de internetsite ging dus niet.”
En de fotografen?
,,De meeste fotografen hebben niet dichtbij de ring gewerkt, die zijn naar boven gegaan. Vandaar hebben ze wel goede foto’s kunnen maken.”
Niet in de verdrukking gekomen toen er zoveel toeschouwers dor de beveiliging heen drongen?
,,Toen heb ik me inderdaad wel even afgevraagd hoe veilig het eigenlijk was.”
Was er veel mediabelangstelling?
,Ik denk dat er voor de schrijvende pers vijftig à zestig plaatsen waren. Bij de persconferentie na afloop waren er zo’n dertig. De helft daarvan kwam uit Nederland, schat ik.”
Zaten Rico Verhoeven en Badr Hari naast elkaar bij die persconferentie?
,,Badr Hari is daar niet verschenen. Die was naar het ziekenhuis werd er gezegd.”
Waarom moest je hiervoor eigenlijk naar Oberhausen?
,,De organisatie zei dat er geen plek was in Ziggo Dome. Ik denk eerder dat burgemeester Van der Laan niet wilde meewerken aan een kickboksgala Amsterdam, dat heeft hij al eens een netwerkbijeenkomst voor criminelen genoemd.”
In het verdere verleden kwam er van bokwedstrijden nog geen uitslag in de Volkskrant, laat staan van kickboksen. Dat is jou bekend?
,,Dat is van voor mijn tijd. Ik ben 25. Oudere collega’s hebben me wel eens verteld dat boksen en Formule 1 taboe waren voor de Volkskrant. Ik volg inmiddels al enkele jaren boksen, kickboksen en paardensport. Daarnaast zetten ze me ook in als vliegende keep. Bij de Volkskrant zoeken we altijd naar het verhaal achter de sporter. Kickboksers zijn vaak types met een rauw randje. Dat maakt het al gauw aantrekkelijk om er een verhaal over te vertellen.”