Spelregels en VAR blijven veelbesproken thema’s
De VAR is niet meer weg te denken in de eredivisie, én in de media die daarover berichten. ,,Als hij er is, roept hij irritatie op. Als hij er niet is, missen we hem”, stelde freelance-journalist Hans Klippus dinsdag 1 september tijdens een verhelderende TOTO Kennissessie op de KNVB Campus in Zeist over de arbitrage en wat daar zoal mee samenhangt.
Klippus citeerde aan het slot van zijn bijdrage een voetbalfan op Twitter: ‘De VAR blijft toch een beetje als een condoom tijdens seks. Het is vaak effectief, maar het maakt het minder leuk.’ Hans Klippus, auteur van het boek ‘So VAR So Good’ hield ook in het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 bij wat de VAR allemaal wel en niet signaleerde.
Hij constateerde ook dat er in het afgelopen seizoen relatief meer (beslissende) fouten overeind bleven dan in het eerste VAR-seizoen. Toen 28, nu 26 terwijl er nog acht speelronden moesten volgen. Die recente telling, op een totaal van 232 wedstrijden, komt overeen met die van de KNVB wanneer ook de acht ‘twijfelgevallen’ in de statistieken van de voetbalbond als foutieve beslissingen worden aangemerkt.
,,Inclusief de 47 keer dat een scheidsrechter naar de monitor is geroepen door de VAR komen we uit op 75 VAR-momenten. Dat betekent elke drie tot vier wedstrijden één keer. Dat zijn beduidend minder ingrepen dan in het eerste jaar”, aldus Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB.
Dick van Egmond tijdens zijn bespreking van scheidsrechterlijke beslissingen en VAR-ingrepen. (Foto: Gerard den Elt).
Van Egmond kondigde aan dat hij zijn media-optredens bij FOX Sport gaat matigen. ,,Aan de ene kant ben ik ook de baas van die mannen. Dat wringt wel eens. Het is niet zo dat ik op zondag bij FOX het evangelie verkondig, maar als we op maandag intern overleg hebben kan mijn oordeel toch wel eens anders uitpakken. Met Reinold Wiedemeijer hebben we iemand hiervoor in huis die wat verder op afstand staat van de leiding”, zei Van Egmond.
Méér fouten, minder ingrepen, minder aandacht in de media, maar nog altijd een stevig bediscussieerd thema, signaleerde Stijn Stortelder. Namens Clipit (specialist in media-monotoring) hield hij bij hoe vaak het in de kranten, op sites en in andere internetfora over de VAR ging. ,,De VAR is gemeengoed geworden, de beslissingen worden minder uitvergroot, zeker als de invloed op de uitslag niet groot is. Je kunt stellen dat er wat dat betreft enigszins sprake is van berusting.”
Stijn Stortelder (links) licht zijn bevindingen toe over de verslaggeving van de rol van de VAR. (Foto: Gerard den Elt).
Aan de hand van videobeelden en VAR-communicatie besprak Dick van Egmond op openhartige wijze een reeks discutabele momenten uit het voorbije seizoen. De circa 25 mediavertegenwoordigers kregen bovendien uitvoerige uitleg over wijzigingen en aanpassingen van de spelregels en het gebruik van de VAR-beelden met nieuwe software bij buitenspelsituaties.
Wat Van Egmond zoal vertelde over hands, buitenspel en de vijf wisselmogelijkheden, maakte op voorhand duidelijk dat de arbitrage ook in de nieuwe competitie een veelbesproken thema zal blijven.
Presentatrice Diana Kuip kondigde aan dat er over andere onderwerpen nog twee Kennissessies voor sportjournalisten zullen volgen, opnieuw in een samenwerkingsverband van TOTO en NSP.
HENK MEES