Nieuws

Om de beurt naar de Mixed Zone

Zal de Tour de France dit jaar Parijs wel halen? ,,Stiekem houd ik er rekening mee dat de slotrit er straks uit wordt gehaald, zoals dat ook bij Parijs – Nice is gebeurd”, zegt Raymond Kerckhoffs, president van de internationale organisatie van wielerjournalisten AIJC. Nooit waren er in de naoorlogse geschiedenis van de Tour de France zoveel beperkingen en onzekerheden als dit jaar.

De start van de Tour staat gepland voor zaterdag 28 augustus in Nice, een corona-brandhaard. Ook Parijs (en omgeving) geldt momenteel als risicogebied. ,,Als de Tour doorgaat tot in Parijs zou de winnaar van de Tour daarna in quarantaine moeten. Dat is toch niet voor te stellen”, aldus Kerckhoffs.

Namens de AIJC voerde Kerckhoffs de afgelopen maanden regelmatig overleg met de wielerinstanties over de werkomstandigheden voor de media. ,,Uiteindelijk moeten we toch de regels respecteren zoals die door de Franse overheid en de UCI worden gehandhaafd. Bescherming van de team-bubbel is vitaal.”

Journalisten en fotografen die zich niet houden aan regels en protocol zijn alvast gewaarschuwd. Op de eerste overtreding volgt een waarschuwing, bij herhaling wordt de accreditatie ingetrokken. ,,Alles staat in het teken van overleven”, stelt Kerckhoffs.

De beperkingen voor journalisten zijn aan limieten per land gebonden. Schrijvende journalisten krijgen aan de finish slechts beurtelings de gelegenheid renners in de Mixed Zone te interviewen. Dagelijks wordt er één per land toegelaten. ,,In de Nederlandse situatie kan dat betekenen dat bij pakweg zes schrijvende media uit ons land ’n journalist eens in de zes dagen een renner in de Mixed Zone mag interviewen. Daarbij geldt de regel om twee meter afstand te houden en bij video-opnamen een hengel te gebruiken”, aldus Kerckhoffs.

Ook radio en tv zien zich geconfronteerd met beperkingen en gezondheidsmaatregelen. ,,Voor de NOS betekent dit dat er zo weinig mogelijk mensen naar Frankrijk worden gestuurd”, vertelt radioverslaggever Gio Lippens. ,,Voor Radio Tour de France doet Sebastiaan Timmerman, zoals gewoonlijk, verslag vanaf de  motor. Steven Dalebout gaat voor interviews naar Frankrijk. Dat wordt improviseren voor hem, wellicht met gebruikmaking van de telefoon. Herman van der Zandt bijvoorbeeld is voor De Avondetappe in Frankrijk. Hij gaat via Facetime interviews maken en dat wordt dan in beeld omgezet. Edwin Cornelissen is ook voor Radio Tour de France in Frankrijk. Hij maakt reportages waarvoor hij geen renner nodig heeft.”

In de verslaggeving van de etappes wordt de monitor in Hilversum sterker dan ooit de leidraad. Dat geldt voor zowel radio als tv. ,,Voor mij is een commentaarcel  ingericht naast de studio waaruit Radio Tour de France wordt uitgezonden. Zo hopen we toch de bekende sfeer van de Tour te kunnen oproepen”, aldus Lippens.

Lippens beseft wat hij allemaal zal missen. ,,De sfeer rond de finish, de contacten met oud-renners die in het Tourcircuit rondlopen, de mensen rond de ploegen, de collega’s, het hele wereldje rond start en finish. Ik kan nu ook niet zelf de weersomstandigheden ervaren, hoe de etappe loopt, waar de knelpunten in het slot van de etappe kunnen liggen. Dat soort factoren waarmee je kleur geeft aan de verslagging van de etappe, moet ik allemaal missen.”

Dione de Graaff en Herman van der Zandt moeten het in De Avondetappe stellen zónder Franse kastelen (Foto: Bas Czerwinski / ANP)

Lippens heeft begrip voor de keuzes van de NOS. ,,Het is een wijze oplossing die hopelijk tijdelijk is.  Ook De Avondetappe kan dit jaar niet vanuit Frankrijk worden uitgezonden. Dione de Graaff gaat het land in om dagelijks vanuit een andere locatie het programma te maken op een manier die zo dicht mogelijk komt bij wat de tv-kijker gewend is, met wisselende gasten aan tafel en Herman van der Zandt vanuit Frankrijk.”

Op een soortgelijke manier als de NOS gaat de Vlaamse tv (VRT) te werk. Presentator Karl Vannieuwkerke trekt met het dagelijkse avondprogramma Vive Le Vélo! het land door, terwijl de verslaggevers Michel Wuyts en José de Cauwer  vanuit Brussel verslag doen.

HENK MEES