Nieuws

De (onmogelijke) zoektocht naar de beste Nederlandse olympiër

Door Natasja Weber

Yes weer een lijstje. Ik ben dol op lijstjes, vooral als het om sporters gaat. Bij gebrek aan Olympische Spelen heeft NOS Sport een leuk initiatief bedacht. In het radioprogramma Langs de Lijn worden de komende weken de vijftien beste Nederlandse olympiërs gepresenteerd, zowel zomer- als wintersporters.

Afgelopen zondag werd de top 15 afgetrapt met snowboardster Nicolien Sauerbreij die in 2010 het eerste Nederlandse sneeuwgoud ooit won. De komende weken wordt er afgeteld naar de nummer 1 die op 9 augustus – eigenlijk de dag van de sluitingsceremonie van Tokio 2020 – wordt bekendgemaakt.

Om meerdere redenen ben ik heel benieuwd naar de top 15 van de beste Nederlandse olympische sporters. Ik heb namelijk zelf een bijdrage mogen leveren. Net als 200 andere mensen uit de sportwereld (van sporters en coaches tot bestuurders, begeleiders en journalisten) kreeg ik in mei de vraag voorgelegd of ik wilde meewerken aan de zoektocht naar de beste Nederlandse olympiër aller tijden. Maar natuurlijk. De opdracht leek simpel: Stel je top 10 van de beste Nederlandse zomer- en wintersporters samen en geef bij je nummer 1 een korte toelichting.

Ik ging er eens goed voor zitten en besefte al snel dat het eigenlijk een onmogelijke opgave was. Waar te beginnen? Voor mij persoonlijk begonnen de Olympische Spelen in 1988 in Calgary en Seoul toen ik als 11-jarig meisje alle krantenknipsels van Yvonne van Gennip, Regilio Tuur en de hockeydames in een schoolschrift plakte. Maar er ligt natuurlijk ook een olympische wereld vóór die tijd met iconen als Fanny Blankers-Koen, Rie Mastenbroek, Anton Geesink, Ard Schenk en Ada Kok om er maar een paar te noemen.

Dus ik probeerde me niet alleen te beperken tot topsporters uit ‘mijn tijd’ waar ik echte herinneringen bij heb, maar ik heb ook oog gehad voor topsporters die in een ver verleden tot grootse prestaties zijn gekomen. Wat in mijn persoonlijke top 10 echt de doorslag heeft gegeven is titelprolongatie. Hoe knap is dat! Je wordt olympisch kampioen, de hele wereld kijkt naar jou, de druk is immens en toch weet je vier jaar later opnieuw goud te winnen. Dat vind ik fenomenaal.

Maar ik geef eerlijk toe dat mijn lijstje zeker niet consequent is. Zo heb ik bijvoorbeeld Dorian van Rijsselberghe niet in mijn top 10 opgenomen hoewel hij in 2012 en 2016 goud won. Tja waarom eigenlijk niet? Waarschijnlijk omdat ik met surfen persoonlijk wat minder heb dan met andere olympische sporten.

Lijstjes: ze zijn arbitrair, subjectief, maar wel hartstikke leuk. Ik ben heel benieuwd naar de winnaar van de olympische verkiezing.

NATASJA WEBER