Nieuws

Wielerjournaille maakt zich op voor eerste koersen in coronatijd

Op 5 juli klinkt in het Belgische Rotselaar, gelegen tussen Leuven en Aarschot, het startschot voor de eerste wielerkoers in tijden van het coronavirus.

Aan de eerste Belgische profkoers na de coronastop nemen alleen Belgische profploegen deel, zoals Deceuninck-Quick Step, Lotto-Soudal en Alpecin-Fenix en buitenlandse renners die in België wonen, meldt de website van Sporza.

Het zal er volgens Guy Vermeiren, mediaverantwoordelijke voor vele koersen in de Benelux, een drukte van belang worden in het wielergekke land.

“Mondkapjes op in de aankomstzone en interviews na de finish in de open lucht”, aldus Vermeiren. “Het is normaliter een kermiskoers en ik heb de organisator gezegd om geen perszaal te openen. De media zullen zichzelf ditmaal moeten redden.”

Wielerbond en de burgemeester van Rotselaar zijn akkoord over een parcours van 15 kilometer met twee hellingen. Volgens organisator Marc Verbeeck mogen maximaal 200 mensen worden toegelaten. “De startzone zullen we afsluiten, de aankomstzone zal enkel voor een paar genodigden zijn. Langs het parcours zullen we mensen erop wijzen dat ze afstand moeten houden. Maar er is in theorie een lint van 30 kilometer dus er is plaats", zegt hij tegen Sporza.

Gesprekspartners bij een wieleroverleg in Bergeijk eerder dit jaar. Vanaf links: Raymond Kerckhoffs, Guy Vermeiren, Gerard den Elt en David Naert.

Vanaf half augustus staan in België de eerste internationale profwedstrijden op het programma. Guy Vermeiren voorziet vooralsnog geen beperkingen voor journalisten en fotografen, met uitzondering misschien van toelating in de aankomstzone. “De wielerkalender in de tweede helft van dit jaar is werkelijk overladen, met meerdere grote wedstrijden op de weg en in het veld op dezelfde dag. De journalisten zullen zich echt moeten verspreiden om van alles verslag te doen, dus ik voorzie geen grote problemen voor de media.”

De KNWU is zich nog aan het oriënteren op de opstartfase en de eventuele beperkingen, ook voor de media, meldt Roy Schriemer namens de wielerbond. Formeel geldt nog altijd de regel dat er tot 1 september geen grote publieksevenementen kunnen worden gehouden. Wel wordt gekeken naar een eventueel proefevenement, zoals het NK op de VAM-berg in

Drenthe op 22 en 23 augustus. Dat terrein is goed af te sluiten. De organisatie gaat uit van de aanwezigheid van circa 35 mensen namens de media.

De internationale federatie van wielerjournalisten, de AIJC, heeft bij monde van president Raymond Kerckhoffs de UCI, de ASO, de wielerploegen en nationale wielerbonden op het hart gedrukt oog te hebben voor de grote belangen van de media en individuele journalisten en fotografen.

Wielrennen is volgens aan hen verzonden brief bij uitstek gebaat bij publiciteit en een goede verstandhouding met de media. In wielerkringen circuleren echter plannen om de buszone volledig af te sluiten, ook voor de media. Vragen zouden alleen kunnen worden gesteld in ZOOM-persconferenties. Op die manier rijst de vraag of er überhaupt nog wel verslaggevers en fotografen de koersen zouden moeten bijwonen, als het werk praktisch onmogelijk wordt gemaakt en contact met coureurs en ploegleiders uitgesloten is.

Bovendien laat het wielrennen zich in tegenstelling tot andere sporten moeilijk vangen in een ‘bubbel’, aldus de brief van het AIJC-bestuur. Het dragen van mondkapjes en het regelmatig testen van journalisten tijdens meerdaagse wedstrijden is voor de AIJC bespreekbaar. Wel pleit die organisatie voor overleg over de werkomstandigheden in plaats van het opleggen van een dictaat aan de media. Gevreesd wordt dat er slechts een zeer beperkt deel van de journalisten en fotografen wordt geaccrediteerd voor de Tour de France.

GERARD DEN ELT

 

https://sporza.be/nl/2020/06/19/1e-profkoers-in-ons-land-op-5-juli-in-rotselaar-kermiskoers-met-belgische-ploegen~1592568121491/

https://www.flandersclassics.be/nl/fc/flanders-classics-kondigt-parcours-najaar-aan