Davy Rietbergen, ook medisch fotograaf
‘Achterop de motor draag ik allang een mondkapje’
Fotograaf Davy Rietbergen hoefde niet te zoeken naar alternatieven toen de sport stilviel in maart. Met zijn bedrijf DutchMedicalMedia kreeg hij in tijden van corona zelfs nog méér opdrachten voor medische foto’s. Een bijzondere combinatie, maar sportfotografie blijft ook ná corona voor hem op de eerste plaats staan.
Davy Rietbergen
Hoe ben je hiertoe gekomen, Davy?
,,Circa anderhalf jaar geleden ben ik benaderd door Mondzorg Limburg, een tandartsenpraktijk. Of ik foto’s wilde maken hoe het er in de praktijk aan toegaat, details van de behandeling en zo. Die foto’s kwamen in de praktijk aan de muur te hangen. Daarop volgden meer van dergelijke verzoeken. Eerst heb ik dat nog wat afgehouden, tot ik dacht waarom niet. Ik vond het ook wel leuk om iets anders te doen naast het vele wielrennen en ook het voetbal.”
En toen?
,,Ik heb een bedrijf opgericht, DutchMedicalMedia, en toen ging het hard. Ik kreeg ineens veel verzoeken uit de medische wereld. Ziekenhuizen, tandartsen, een kaakchirurg, zelfs dierenziekenhuizen. De samenwerking met Chirurgisch Centrum Maastricht heeft alles in een stroomversnelling gebracht.”
Davy Rietbergen (tweede van rechts) tussen de ‘Meisjes van de anesthesie’
Met welk doel vragen jouw opdrachtgevers om zulke foto’s.
,,Door te laten zien hoe ingrepen verlopen, willen ze patiënten gerust stellen. Ze zetten de foto’s ook wel op hun eigen social media-kanalen. Als patiënten in de wachtkamer foto’s aan de muur bekijken van bijvoorbeeld een heup of een knie kan dat rust geven. Ik heb ook foto’s gemaakt van patiënten aan de beademingsapparatuur. Dan moet ik ook van alles aandoen om beschermd en beveiligd te zijn.”
Je fotografeert ook in België?
,,Ja, en dan zie je grote verschillen in de hygiëneregels. In België mag je je gewone schoenen blijven dragen op de operatiekamer, oorbellen ook. In Nederland is dat niet zo.”
Heb je door het coronavirus meer opdrachten gekregen?
,,Op 9 maart, toen corona al in het land was, heb ik beelden gemaakt van de Meisjes van de anesthesie van Amsterdam VuMC, zo worden ze genoemd. Daaruit is een samenwerking ontstaan en er staat nu een zelfde mooie samenwerking op het programma met het Antonius-ziekenhuis in Nieuwegein.”
Komen de foto’s ook online?
,,Voorop staat dat de privacy van patiënten gewaarborgd moet zijn. Ik bied de foto’s niet aan op een website, er staat wel een portfolio op instagram @dutchmedicalmedia.”
En straks, als er weer sport is?
,,Het is vaak goed te combineren als je op tijd je schema’s kent, zoals ik ze bijvoorbeeld van Cor Vos krijg. Dat is belangrijk omdat de voorbereiding in de medische fotografie veel tijd vergt. Er gaat eerst een gesprek aan vooraf om goede afspraken te maken en om te weten wat mij te wachten staat. Maar sportfotografie blijft bij mij op de eerste plaats staan.”
Hoelang fotografeer jij al sport?
,,Sinds 2006, vanaf 2013 werk ik voor Cor Vos, dat houdt dus veel wielrennen in. Ik doe elk jaar veel grote klassiekers en etappewedstrijden.”
Hoe moet dat, achterop de motor in de anderhalvemetersamenleving?
,,Voor motorrijders en duopassagiers geldt tijdens de hele coronapauze al geen enkele beperking. In België is dat alleen toegestaan als je familie bent. Ik zie daar geen probleem. Op de motor draag ik al jarenlang een mondkapje. Dat moet daar wel als je ziet wat voor stof je binnen kunt krijgen in wedstrijden als Parijs-Roubaix en de Vlaamse klassiekers. Ik denk dat met de beperkingen wel te werken valt, ook in het voetbal, althans bij de wedstrijden waar ruimte genoeg is om 2 à 3 meter uit elkaar te zitten. De discipline zal vooral toch van de fotografen zelf moeten komen.”
HENK MEES