Nieuws

Enige sportblad in België is voorlopig gestopt

In België is de uitgave van het weekblad Sport/Voetbalmagazine tijdelijk stopgezet, voorlopig zolang er niet gevoetbald wordt als gevolg van de coronapauze. ,,Zonder actuele sport is er geen sportbeleving. In de kranten zie ik veel verhalen met vraagtekens. Wij willen absoluut niet vervallen in themanummers of oude koeien uit de gracht trekken om ons sportblad te kunnen vullen”, zegt Jos Grobben, directeur magazines bij uitgeverij Roularta.

De voorlopig laatste editie van Sport/Voetbalmagazine verscheen vorige week. Het is het enige sporttijdschrift in België en verschijnt al ruim veertig jaar in twee talen. ,,We hebben een oplage van 30.000 stuks. Daarvan wordt 90 procent door abonnees afgenomen. De rest van onze inkomsten komt uit de losse verkoop, de advertenties leveren zo’n 10 tot 15 procent op”, rekent Grobben voor.

Het Belgische magazine is met onder meer het weekblad Knack, financieel-economisch magazine Trends en diverse andere media onderdeel van Roularta Media Group, volgens Grobben ‘de grootste bladenuitgever van de Benelux’. Voor de redactieleden van het sportblad was slechts geringe ruimte bij de andere onderdelen van Roularta. De opdrachten aan freelancers zijn opgeschort. ,,Bij Sport/Voetbalmagazine werken we met een redactie van elf mensen. Van hen zijn er twee op de centrale nieuwsroom geplaatst, om nu ook online meer relevante verhalen uit de sport te kunnen brengen. Voor de overigen hadden we die ruimte niet. Bij onze andere bladen hebben we echt geen overschot”, aldus Grobben.

De cover van de voorlopig laatste uitgave van Sport/Voetbalmagazine op 22 april 2020.

Het merendeel van de redactie van het sportblad is, zoals dat in België heet, ‘tijdelijk werkloos’ verklaard, voorlopig voor drie maanden. Zij kunnen een beroep doen op een overheidsuitkering tot maximaal 70 procent van hun loon. Grobben: ,,Het besluit is als een koude steen op hen neergekomen, maar als management konden we geen ander besluit nemen. Het is zeker niét de voorbode van het einde van het blad, zoals mij al is gevraagd. We komen zeker terug. Zodra er weer gevoetbald gaat worden, verschijnt als eerste extra nummer onze jaarlijkse competitiespecial, een dikke joekel van 200 pagina.”

Pogingen vanuit de redactie om de uitgave in stand te houden, vonden geen gehoor. Grobben: ,,Vanzelfsprekend hebben de redacteuren plannen aangedragen hoe het blad gevuld zou kunnen blijven met alternatieve onderwerpen. En ik begrijp ook best de ontgoocheling. Maar met Sport/Voetbalmagazine staan wij voor kwaliteit. Ik zie in andere landen hoe Franse kranten, Der Kicker in Duitsland en Italiaanse kranten oude koeien uit de gracht trekken. Dat willen wij niet. Bij jullie heeft Voetbal International gekozen voor themanummers. Ik ben benieuwd hoelang ze dat nog volhouden.”

Concurrentie heeft Sport/Voetbalmagazine als tijdschrift niet in België. Grobben: ,,Wij kennen hier geen andere sportbladen als concurrenten. De kranten zijn onze concurrenten. Daar zie je hoe drastisch op sportpagina’s is bezuinigd en dat ze daar veel onzin plaatsen, geruchten, veel verhalen met vraagtekens. Ook de websites zie je nu krasselen op een manier die wij absoluut niet willen.”

De inhoud van het sportweekblad wordt doorgaans overwegend gevuld met nieuws, reportages, interviews en achtergrondverhalen over voetbal. Grobben: ,,Circa 80 tot 85 procent gaat over voetbal. Daarom hebben we ook aangekondigd dat het blad pas weer gaat verschijnen als er gevoetbald kan gaan worden. Een bakker kan toch ook geen brood bakken zonder deeg.”

HENK MEES