Hou je taai!
Hou je taai!
2020. Er was naar uitgekeken. Reikhalzend. Want een fascineren sportjaar lag in het verschiet.
De eerste competitiehelft in de eredivisie had de contouren geschetst van een spannende ontknoping tussen Ajax en achtervolger AZ.
De Formule 1 zou terugkeren naar Zandvoort, na 35 jaar te zijn weggeweest. Met Max Verstappen in een favorietenrol.
Het Nederlands Elftal zou, voor het eerst sinds het WK-brons in 2014, weer deelnemen aan een internationaal kampioenschap: het EK, met in ieder geval drie poulewedstrijden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.
Tom Dumoulin zou een gooi doen naar de eindzege in de Tour de France, of anders Mathieu van der Poel eerder al in een van de voorjaarsklassiekers.
Tijdens de Olympische Spelen in Tokio zou de toptienambitie nu eindelijk eens moeten worden ingelost, na drie voorafgaande jaren vol sportieve successen.
En de Vuelta zou, met een start in Utrecht, de opmaat zijn tot een najaar waarin de handbalsters na hun verrassende wereldtitel ook voor het eerst Europees goud zouden willen veroveren.
Maar toen was daar Covid-19, het virus dat een pandemie veroorzaakte en de wereld tot stilstand bracht. En lag de sport plots op z’n gat.
EURO2020, podium voor de wederopstanding van Oranje, werd doorgeschoven naar 2021. De Olympische Spelen werden eveneens met een jaar uitgesteld. De voorjaarswielerklassiekers en de drie grote Ronden zijn, zonder enige garanties, aan het einde van de zomer en voor het najaar geprogrammeerd. De koningsklasse van de autosport is eveneens verdaagd. En aan de voetbalcompetitie kwam een even abrupt als onbevredigend einde, zonder kampioenen, promovendi en degradanten.
Voor de sportjournalistiek is het een hard gelag, zeker voor de zzp’ers onder ons – begrijpen wij als geen ander. Geen sport betekent geen opdrachten en dus geen inkomsten. Dat hakt er zwaar in, in de wetenschap dat in elk geval tot 1 september in Nederland geen sportevenementen mogen plaatshebben.
Wat kan de stichting Nederlandse Sport Pers voor ons betekenen, is diverse keren door kaarthouders gevraagd. Het antwoord is, tot onze spijt, even onbevredigend als ontnuchterend: weinig.
De NSP is immers, in tegenstelling tot de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de daaraan verwante Nederlandse Vereniging van Fotografen (NVF), geen vakbond maar een serviceverlener. De coördinatie van accreditatieprocedures, het desgevraagd ontlasten van organisaties bij sportevenementen, plus het behartigen van de belangen van de achterban én het bemiddelen bij conflicten tussen media en sportorganisaties – daar waar het gaat om werkomstandigheden en beroepsinhoudelijke kwesties – is wat wij doen. Taken die in deze niet eerder voorgedane situatie, als gevolg van overmacht, niet kunnen worden uitgevoerd. Met als gevolg wegvallende inkomsten, waardoor ook de NSP een veer moet laten. Temeer omdat niet op de NOW-regeling wordt teruggevallen.
Dat dwingt ons tot een herbezinning. Het enige wat wij – zowel de twee vaste aanspreekpunten van het dagelijks bureau als de acht bestuursleden – kunnen garanderen is dat, wanneer straks de sport wordt ontgrendeld, de NSP voor jullie klaar zal staan.
Tot die tijd houden we jullie via de nieuwsbrief op de hoogte van de laatste stand van zaken, verwijzen we voor financiële regelingen naar https://www.nvj.nl/financiële-hulp-en-uitstel-betalingen en hopen we dat iedereen gezond blijft en het hoofd boven water weet te houden.
Sterkte en hou je taai!
Namens het dagelijks bureau,
Gerard den Elt
Algemeen secretaris
Namens het bestuur,
Marco Knippen
Voorzitter