IN DE SPO(®)TLIGHT

Natasja Weber schrijft biografie Sharon van Rouwendaal

’Bruut leven in de topsport’

Het levensverhaal van Sharon van Rouwendaal, olympisch kampioene 10 km zwemmen in open water, is in een boek vastgelegd. Het werd opgetekend door Natasja Weber, sportververslaggeefster voor het Eindhovens Dagblad, de andere regionale kranten van DPG en het AD.  ,,Haar levensverhaal is zo bijzonder, daar wilde ik een boek over schrijven.”

Natasja Weber

Natasja, vertel eens, wat maakt haar verhaal zo bijzonder dat er een boek van moest komen?

,,Ik liep al lang rond met het idee een boek te willen schrijven. En als het er van zou kunnen komen, dan over Sharon van Rouwendaal. Ze heeft zo’n bijzondere jeugd gekend, zoveel meegemaakt met coaches. Daar móest een biografie van komen, want veel mensen kennen haar verhaal niet.”

Wat is er zo bijzonder aan?

,,Sharon is al op haar zevende met haar ouders naar Frankrijk verhuisd. Ze werd op school veel gepest omdat ze zoveel zwom. ‘Je stinkt naar chloor', zeiden klasgenootjes. In Frankrijk bestond veel jaloezie omdat 'dat Nederlandse meisje' alles won. Zelfs ouders van zwemgenootjes beschuldigden haar van doping: 'Ze heeft groene voeten', zeiden ze. In Frankrijk zeggen ze namelijk dat dopinggebruikers groene voeten zouden hebben.”

Toch is ze nadat ze vanaf 2009 vier jaar bij Jacco Verhaeren in Eindhoven had getraind teruggegaan naar Frankrijk.

,,In 2013 is ze teruggekeerd naar Frankrijk omdat ze harder wilde trainen, meer kilometers maken. Dat strookte niet met de Nederlandse filosofie, maar ze was het wel gewend uit haar jeugd in Frankrijk. Als jeugdzwemster had ze een coach die tot acht jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens seksueel misbruik van een jeugdige zwemster. Het bijzondere is dat Sharon nog altijd een goede verhouding heeft met die coach en er ook sms-berichtjes van krijgt. Ze denkt echt dat die coach er in is geluisd.”

Voor wie speciaal is het boek interessant?

,,Los van het feit dat Sharon van Rouwendaal een olympisch kampioene is, laat het boek goed zien wat zo’n meisje er voor over heeft om de top in haar sport te bereiken. Dat zou ook veel ouders met topsportkinderen moeten interesseren.”

Het boek draagt de titel Bruut. Heeft dat betrekking op haar huidige coach, Philippe Lucas?

,,Nee, de term bruut slaat op meerdere aspecten. Bruut verwijst hoofdzakelijk naar het trainingsregime dat ze heeft moeten volgen. Daarnaast kun je het leven dat ze leidde ook wel bruut noemen, met zoveel opofferingen om tot successen te kunnen komen. Negentig kilometer per week in het zwembad kun je best wreed noemen. En ja, die coach is streng, die ziet er ook wel bruut uit.”

Je hebt die coach ook voor het boek geïnterviewd?

,,Ja, hij liet me eerst een paar uur in de regen wachten terwijl hij doorging met trainen. Daarna had hij even tijd, maar hij sprak geen woord Engels. Ik had aan Sharon gevraagd of ze er bij wilde zitten om wat te tolken, maar dat wilde ze niet. Dan gaat hij alleen de slechte dingen over mij vertellen, dacht ze. Daar staat tegenover dat hij volgens Sharon haar tijdens wedstrijden heel lief begeleidt.”

Hoe heb je Sharon kunnen interviewen voor het boek?

,,In mei vorig jaar heb ik haar hierover gebeld. In augustus is het schrijfproces begonnen. Ik ben vier dagen bij haar in Montpellier geweest. Daarna hebben we voornamelijk via whatsapp contact gehouden. Ik stelde de vragen en zij  gaf antwoord via spraakberichten. Vertel daarin maar zo veel mogelijk, had ik haar gevraagd. Dat werkte prima.”

Je boek komt op een ongelukkig moment uit nu alles stil ligt vanwege de coronacrisis.

,,De uitgeverij Edicola had een hele mediastrategie uitgestippeld om het boek te promoten. We konden bij Op 1 aan tafel komen, bij Peptalk, in De Perstribune. Dat is allemaal onzeker geworden. Sharon kan zo maar niet weg uit Frankrijk. Daardoor zijn helaas veel mogelijkheden weggevallen.”

Bruut  (272 pagina’s waarvan 16 geïllustreerd) wordt uitgegeven door Edicola en is zowel in de boekhandel als online verkrijgbaar. De prijs bedraagt 21,95 euro. ISBN: 9789493160408

HENK MEES