Skiënde topsporters: een onverantwoord risico
Op social media zie ik deze winter weer prachtige skifoto’s voorbijkomen van topsporters. Het is geen geheim dat veel hockeyers, tennissers en schaatsers een voorliefde hebben voor de wintersport. Toch verbaast het me iedere keer weer als ik hoor of zie dat een topsporter de risico’s opzoekt van een skivakantie.
Vorige maand op de Australian Open vertelde Roger Federer na zijn miraculeuze ontsnapping in de kwartfinale dat hij ‘eigenlijk al met zijn familie had moeten skiën in Zwitserland’. Federer durfde het in de bloei van zijn carrière niet aan om de latten onder te binden, maar sinds een paar jaar geniet hij weer van de afdalingen. Net als Novak Djokovic overigens. De Serviër is opgegroeid in de bergen en skiet al zijn hele leven. Naar verluidt heeft hij altijd weten te voorkomen dat er clausules in zijn contract worden opgenomen die hem verbieden te skiën.
Tot twee jaar geleden was Max Verstappen ook vrijwel iedere winter op de skipiste te vinden. Zijn sponsor Red Bull – het uithangbord van extreme sporten – heeft Verstappen nooit restricties opgelegd. Zelf zei Verstappen twee maanden geleden tegen GPFans over zijn winterplannen. ,,Ik ga sowieso niet skiën, dat risico wil ik niet lopen. Dat doe ik al een paar jaar niet meer.” In 2018 ging de Formule 1-coureur voor het laatst op wintersport.
Ook van Ireen Wüst is bekend dat ze na het schaatsseizoen graag haar hoofd leegmaakt op de lange latten. Het ski-ongeluk van haar schaatscollega Lotte van Beek enkele jaren geleden (waarbij Van Beek haar kruisband afscheurde) weerhoudt Wüst er niet van de besneeuwde bergtoppen op te zoeken.
Bij veel hockeyclubs in de hoofdklasse is de wintersport een gevoelig onderwerp. Toch zijn er – voor zover bekend – geen clubs die hun tophockeyers verbieden te gaan skiën. ,,In de contracten die wij met spelers afsluiten staat niks over skiën”, zegt Harry van Hout, voorzitter van Stichting Tophockey van Oranje-Rood. ,,Waar leg je de grens? Zou je waterskiën en jetskiën ook moeten verbieden? Wel maken we afspraken over de periodes waarin spelers vakantie kunnen opnemen. In de carnavalsvakantie mogen ze niet weg want dan zitten ze volop in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft.”
Bij hockeybond KNHB worden evenmin afspraken gemaakt met internationals die bijvoorbeeld in de kerstvakantie willen skiën. De KNHB vindt het ieders eigen verantwoordelijkheid dergelijke beslissingen te nemen en heeft hierover geen specifieke afspraken gemaakt met de internationals”, licht een woordvoerster van de hockeybond toe. ,,Toestemming vragen om op wintersport te gaan is dus niet nodig.”
Natasja Weber
Als skiliefhebber snap ik heel goed de magische aantrekkingskracht van vers geprepareerde pistes. Maar als ik topsporter zou zijn, zou ik het wel weten. Ik zou er niet over peinzen om op wintersport te gaan. Ook al ben je nog zo’n goede skiër; op de piste heb je niet alles zelf in de hand.
Een topsportcarrière is zo voorbij en hierna is er nog genoeg tijd om te skiën. Kijk maar naar prinses Juliana. Zij maakte op haar 85ste nog mooie afdalingen.
NATASJA WEBER