Een oproep aan Virgil van Dijk
Ik vind ze soms best grappig hoor, die social media-accounts die inhaken op het actuele sportnieuws. Ze brengen veelal opmerkelijke of bizarre feitjes en opvallende quotes van sporters. Vaak met een knipoog.
BBC Sporf (https://twitter.com/sporf) bijvoorbeeld, vanzelfsprekend een parodie op BBC Sport. Of The SportBible (https://twitter.com/sportbible).
Helaas nemen ze het met de zorgvuldigheid niet zo nauw. Uitspraken worden meer dan eens uit hun verband gerukt of op z’n minst extra zwaar aangezet. De toon waarmee en context waarin iets gezegd wordt, verdwijnt in de vluchtigheid van die ene pakkende zin die in een tweet wordt gepropt.
Met name bij voetballers, de sporters die het meest onder een vergrootglas liggen, heeft dit regelmatig woedende fans tot gevolg. Fans die niet verder kijken dan die ene out of context en verdraaide quote. Die geen moeite nemen om het originele interview te lezen of bekijken. En dat zijn er nogal wat.
In grote voetballanden als Spanje en Engeland komen daar nog eens de boulevardmedia bovenop, die saaie citaten ook zonder problemen aanpassen naar stevige stellingnames. En laten we wel wezen, ook in Nederland hebben we enkele knip- en plaksites die sporters dingen laten zeggen die ze nooit letterlijk zo gezegd hebben.
Het gevolg laat zich raden. Steeds minder voetballers durven zich nog te wagen aan spontane, eerlijke uitspraken. Zeker de grote spelers niet, want zij zijn het nadrukkelijkst slachtoffer van het feit dat hun hele interview in ongenuanceerde brokjes wordt geknipt en hapklaar wordt opgediend aan het volk.
Rond de Gouden Bal-verkiezing was het weer raak. Virgil van Dijk werd door Simon Zijlemans en Andy van der Meyde geïnterviewd voor de camera van RTL, net voordat duidelijk zou worden dat Van Dijk als tweede eindigde achter Lionel Messi. De Oranje-captain werd er in het onschuldige gesprekje op gewezen dat hij alvast één concurrent minder had, want Ronaldo was niet komen opdraven. “Was Ronaldo een concurrent dan?”, grapte Van Dijk spontaan. Om er met een serieuzer gezicht aan toe te voegen dat hij begreep dat Ronaldo iets anders had en dat hij veel respect heeft voor Messi en Ronaldo.
Maar je raadt het al: de quote verscheen als bloedserieus citaat en zonder context in de Britse (social) media. Sommige voetbalfans prikten de ophef lek, maar velen niet. Waarbij het niet meehielp dat de Engelse tv-presentator (en Ronaldo-adept) Piers Morgan (7 miljoen volgers op Twitter) er ook gretig instonk en Van Dijk openlijk terechtwees.
De reactie van de intelligente Oranje-aanvoerder: hij kroop niet in zijn schulp en kwam ook zeker niet met excuses voor zijn zogenaamd arrogante uitspraak, maar corrigeerde Morgan op beheerste en waardige toon. Vooral het fijne ‘If you don’t jump on the social media bandwagon..’ bleef bij me hangen. Precies de juiste reactie. (https://twitter.com/virgilvdijk/status/1201629182180102144)
De vraag is alleen: durft Van Dijk de volgende keer weer zo’n onschuldig grapje te maken, wetende dat dit het gevolg kan zijn? Durft hij zich überhaupt nog uit te spreken in interviews als het steevast gezeik oplevert?
Ik zou hem op deze plek willen toeroepen: ja, Virgil. Vooral blijven doen. Blijf jezelf. Blijf eerlijk. Blijf spontaan. Er zijn al genoeg topvoetballers die spontaniteit hebben ingeruild voor angst.
Geef als aanvoerder van een van de grootste voetballanden ter wereld het juiste voorbeeld. Populair gezegd: heb schijt.
Voorkom dat de afstand tussen sporters en fans nog groter wordt.
DAAN SMINK
Bestuurslid NSP