Dopingschandaal in de maak of broodje-aapverhaal?
Het was niet de veroordeling die de aandacht trok. Natuurlijk, voor 8,5 jaar de cel in voor drugsvervoer was fors, maar gevangenisstraffen voor bepaalde delicten liggen in het buitenland nu eenmaal geregeld hoger dan hier.
Marco Knippen, voorzitter NSP
Zo wordt in Duitsland het invoeren zwaarder aangerekend dan het verkopen, vanuit de gedachte dat door die import het aanbod toeneemt, en lag het vonnis uiteindelijk precies tussen de onder- en bovengrens die bij de Oosterburen wordt gehanteerd: twee tot vijftien jaar.
Het was ook niet degene die van haar vrijheid werd beroofd, waardoor de verbazing werd gewekt - al had ik haar tot de bekend geworden aanhouding nooit aangemerkt als een vermoedelijke koerier, maar zag ik haar als de begenadigde atlete die Nederlandse titels op de 400 meter veroverde, vorig jaar zomer nog op dit onderdeel EK-finaliste was en die in 2016 nog met het Nederlandse estafetteteam op de 4x400 meter acteerde tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
Zwichten voor de verlokking van het snelle geld doen velen, uit alle lagen van de bevolking. Dat zich daar topsporters tussen bevinden is denkbeeldig, aangezien het leeftijdsgebonden stipendium van hen met een A-status tussen de 873 en 2443 euro bruto bedraagt, een bedrag waarmee vaak lastig in het levensonderhoud kan worden voorzien.
Het waren evenmin de vele tientallen kilo’s, ruim vijftig in totaal, die mij deden aanslaan, noch dat het xtc en crystal meth betrof. Als iemand dan toch z’n karige inkomen wil ophogen, kun je het maar beter groot aanpakken. De financiële dorst is dan immers sneller gelest.
Het waren geenszins de emoties na de rechterlijke uitspraak die mij ‘triggerden’. Berouw komt nu eenmaal vaak na de zonde, en dat verdriet en wanhoop haar gijzelden nam ik voor lief. Want wie zich tot criminaliteit verlaagt, weet dat je na een arrestatie doorgaans op de blaren moet zitten – iets wat straks ook die andere ‘Nederlandse topatleet’ aan den lijve zal ondervinden, als hij moet voorkomen voor niet alleen de invoer maar tevens de brutale verkoop van drugs op een Hongaars cultuurfestival afgelopen zomer.
Nee, het was de uiteindelijke verklaring, gegeven door haar advocaat, die fascineerde. Pas toen het woord dopingtransport viel, sloeg ik aan. Madiea G., met initiaal ja (al noemden buitenlandse media – van het Duitse boulevardblad Bild tot de Britse omroep BBC, en van de Amerikaanse televisienetwerk ESPN tot het Franse sportkrant L’Équipe – haar gewoon bij achternaam), zou met de vracht onderweg zijn geweest naar een Duitse dopingarts. Niet alleen om diens voorraad aan te vullen trouwens, maar tevens voor eigen gewin: het WK was in aantocht en een ‘vormdip’ maakte dat de runner het voor lief nam om dan maar als drugsrunner haar estafettebijdrage te leveren.
Onder meer de Volkskrant, NRC en de NOS kopten na het vonnis in de krant of online op doping, en de Nederlandse Atletiekunie riep de Dopingautoriteit op grondig onderzoek te gaan doen. Niet verwonderlijk. Want als het relaas van Madiea G. op waarheid berust, barst een schandaal los.
Haar bewering roept op z’n minst intrigerende vragen op. Hebben wij als sportjournalisten collectief zitten slapen? Blijkt de toptienambitie van sportkoepel NOC*NSF, nu ook de handel en wandel van tweevoudig wereldkampioene Sifan Hassan als (oud-)pupil van de geschorste Amerikaanse coach Alberto Salazar door wereldantidopingagentschap Wada wordt doorgelicht, met vals spel te worden nagejaagd? Is Nederland niet alleen een spil in dopinghandel, maar behoren Nederlandse topsporters eveneens tot de vaste afnemers?
Het is veel te vroeg om de vraagtekens door verstrekkende conclusies te vervangen. Maar, vermoedelijk, is deze kwestie voor het journaille aanleiding de kwestie tot op de bodem te willen uitzoeken. En dus wacht ik in spanning af wie als eerste de precieze achtergronden weet te schetsen, en met de eer van een – zeker bij namen en rugnummers – regelrechte dopingprimeur of ontrafeling van een broodje-aapverhaal gaat strijken. Wordt vervolgd, hoogstwaarschijnlijk.
MARCO KNIPPEN
Voorzitter NSP