’Scherfvest mee naar het veiligste land ter wereld’
Vijf dagen ronddwalen in Olympisch Tokio en je weet: dit gaat volgend jaar helemaal goedkomen. Nergens krijg je ook maar de minste indruk dat er stress heerst of dat deadlines niet zullen worden gehaald.
Neem nu het in aanbouw zijnde zwemstadion, de venue voor alle indoor zwem- en springdisciplines. Met de bouwhelm op het hoofd zie je hoe in het immense zwempaleis de laatste hand wordt gelegd aan de springtorens en bassins.
Het olympisch zwemstadion in aanbouw.
Het zwemstadion is in februari 2020 gereed en geen van de ruim 500 journalisten en medewerkers van nationale Olympische comités durft daaraan te twijfelen. Dit is geen Athene, waar de laatste streken verf tijdens de openingsceremonie nog werden opgebracht.
Diezelfde kalmte ervaar je in het Yoyogi Stadium, in 1964 nog een zwemstadion waar Erica Terpstra en Ada Kok medailles veroverden. Nu is het bad leeggelopen en is de sportarena smaakvol gerenoveerd. Hier zal straks het handbalprogramma worden afgewerkt, in een markant sportstadion dat je dwingt regelmatig naar het kunstige dak boven de speelvloer te kijken.
Yoyogi Stadium, in 1964 nog olympisch zwemstadion, nu de locatie voor het handbal.
Zo reisden en raasden de belangstellenden in twee dagen tijd langs vele sporthallen, stadions en langs het Olympisch wielerparcours, gelegen aan de voet van de heilige Mount Fuji. Busje in, busje uit in een rap tempo. Van tennisstadion tot hockeyveld en van turnhal tot Olympisch Stadion, helaas gesloten. Vertegenwoordigers van Volkskrant, AD, NOS, RTL en NSP trokken samen met drie aanwezigen namens NOC*NSF langs grote delen van de locaties, waar van 24 juli tot en met 9 augustus 2020.
De aanwezigen worden overspoeld met weetjes. Tot op de stoel nauwkeurig worden de beschikbare persplaatsen in de venues gedeeld met de media.
Een Amerikaanse verslaggever verbaasde de bezoekers aan de World Press Briefing met de mededeling dat zijn organisatie personal protective equipment zou meenemen. Ballistic helmets, kogelvrije vesten en gasmaskers. Je moet het naar willen, een scherfvest meetorsen naar een van de veiligste landen ter wereld.
In 17 dagen tijd wordt door 11.090 atleten tijdens 339 medal events om eremetaal gestreden. Het aantal vrouwelijke deelnemers is met 48,5 procent bijna in evenwicht met de mannen. Bij de media is het verschil veel groter: gerekend wordt op hooguit 20 procent vrouwelijke verslaggevers en fotografen gerekend.
Van de 43 faciliteiten zijn er 25 reeds bestaand en wordt de rest nieuw gebouwd of krijgt een semipermanent karakter.
Als altijd vormen het Main Press Center (MPC) en het International Broadcasting Center (IBC) het warm kloppend hart van de organisatie. De perscentra zijn gelegen in tentoonstellingscomplex Tokyo Big Sight in het voormalige havengebied Ariake. Het is een modern gebied, maar een beetje ziel- en sfeerloos.
In een torenflat onderaan komt het Holland House, in een nieuwe opzet.
Beoogde locatie Holland Heineken House (foto's Gerard den Elt)
Nabij het MPC/IBC in de Tokyo Big Sight ligt de MTM, de Media Transport Mall, vervoersknooppunt van en naar venues en hotels. Verder zijn er twee metrolijnen op 5 minuten loopafstand van het MPC
De zomerhitte in Japan is een algemeen bekend probleem. De organisatie is bezig met een reeks maatregelen, zoals het beschikbaar stellen van water in de Mixed Zone.
Het IOC eist van organisatie dat journalisten nooit verder dan 500 meter hoeven te lopen naar hun bestemming, of het nu een venue of een hotel is. Dat is een mooi vooruitzicht in de voorspelde bloedhitte. De Nederlandse collega s zullen er nog wat mee te stellen krijgen.
GERARD DEN ELT
Olympisch Stadion
Het mediacentrum wordt gevestigd in Tokyo Big Sight