Nieuws

Alleen wat Olympische hekken omvergeblazen

De schade die de tyfoon Hagibis aan de Olympische arena’s in Tokio heeft toegebracht is te verwaarlozen. Volgens de organisatie zijn er alleen wat hekken rondom wat in aanbouw zijnde tijdelijke voorzieningen omvergeblazen, liet de organisatie dinsdag op de World Press Briefing weten.

Met vertegenwoordigers van de Volkskrant, AD, RTL Nieuws, NOS, NSP, NOC*NSF en de Nederlandse Reuters-correspondent Daniel Leussink onder de toehoorders, werd daar minder dan 300 dagen voor de openingsceremonie uit de doeken gedaan hoe het er voor staat met de voorbereidingen.

Liefst 500 journalisten en vertegenwoordigers van Olympische comités woonden de uiteenzettingen bij in de Tokyo Big Sight, het immense tentoonstellingscomplex in de Bay Area dat volgend jaar de internationale media zal huisvesten. Het Main Press Center en het International Broadcasting Center vinden hier straks onderdak.

Het aantal te accrediteren journalisten zal 6000 bedragen, 200 of 5% meer dan in Rio. En die bezetten precies 2751 hotelkamers van de organisatie, want vele collega’s hebben ervoor gekozen hun verblijf zelf te regelen.

Vooral de hitte wordt gevreesd, zei fotochef Koji Aoki, zelf ooit een keer slachtoffer van hittestuwing. ,,Zelfs 's nachts in bed kun je erdoor worden overvallen.” Het lastigst zullen de mixed zones zijn bij wedstrijden in de open lucht, waar nauwelijks verkoeling is tijdens het lange wachten in de verzengende hitte. Hetzelfde wacht fotografen, die moeten zeulen met hun apparatuur. Aoki raadt hen aan zo veel mogelijk apparatuur op te bergen in de lockers, want het zal volgens hem sowieso dringen worden in de fotozones met beperkte ruimte.

Verder werd de belofte gedaan dat de Olympische shuttles net als in Rio zijn voorzien van Wifi en dat het publieke openbaar vervoer gratis is, dus ook de hogesnelheidstrein Shinkansen naar verder gelegen locaties.

Aan veiligheid wordt zelfs in een relatief veilig land als Japan uiterste zorg besteed, maar een Amerikaanse journalist bracht de organisatie wel in verlegenheid met de vraag of zijn organisatie gasmaskers, kogelvrije vesten en ballistische helmen mag invoeren, “voor hun persoonlijke bescherming”. De andere aanwezigen keken elkaar met vragende ogen aan.

Na afloop van de kennisdeling was het tijd voor een receptie in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders. Zo troffen we er oud-schaatsster Seiko Hashimoto, tegenwoordig minister voor Olympische Spelen. Na een gesprek over haar eigen Olympische medaille op de schaats en haar podiumplek op het WK in Heerenveen, ging ze samen met Volkskrant-verslaggever John Volkers prompt in de starthouding staan.

Volkskrant-verslaggever John Volkers in de starthouding samen met minister Seiko Hashimoto, oud-schaatsster en nu verantwoordelijk voor de Olympische Spelen in 2020. (foto: Gerard den Elt)

Even later zocht ook minister Ichiro Kanke, belast met de wederopbouw in het gebied rond de kerncentrale van Fukushima, contact met het Nederlandse journaille. Hij wilde benadrukken dat de Nederlandse zeilers geen vrees hoeven te hebben voor straling. De waarden in het gebied zijn nauwelijks hoger dan elders. En om dat te onderstrepen, bood hij een glaasje sake uit Fukushima aan. Kampai! Laat de accreditatieprocedure eind deze maand maar beginnen.

John van Vliet (NOC*NSF), John Volkers (Volkskrant) en Gerard den Elt (NSP) krijgen sake aangeboden door minister Kanke. (foto: Gerard den Elt).