Pits-ervaringen in boek Jack Plooij
Jack Plooij, pitsreporter bij de Formule 1-race voor Ziggo, heeft zijn ervaringen vastgelegd in het boek ‘Verhalen uit de Pits’. Volgens Plooij gaat het boek verder dan paddock en pits. ,,Er zit een hele wereld omheen: dát wil ik laten zien.”
Plooij (58) werkt al jarenlang samen met Olav Mol die het raceverslag doet. Voordat Ziggo in beeld verscheen, deden beiden dat voor RTL en SBS6. De samenwerking kwam toevallig tot stand toen ze elkaar op Monza tegen het lijf liepen waar Plooij betrokken was bij een team dat meedeed aan een Renault 5-race.
Mol verstrekte Plooij een geel vestje en vroeg hem per mobilofoon door te geven wat hij zag gebeuren in de pits. Nu doet Plooij interviews in de pits en meldt hij zelf wat hem daar opvalt. Hun samenwerking strekt zich tegenwoordig uit tot de theaters waarin ze, vaak voor volle zalen à 25 euro per persoon, over hun ervaringen vertellen.
Doordeweeks werkt Jack Plooij in zijn tandartsenpraktijk in Den Haag als implantoloog. Plooij verheelt niet zich méér liefhebber dan journalist te voelen. ,,Ik ben een liefhebber, een fan. Collega's vragen soms of ik dan wel in staat ben kritische vragen te stellen. Juist omdat de coureurs mij niet als journalist zien en ik enkelen van hen van jongs af aan ken, kan ik een suggestieve opmerking plaatsen als 'dat was geen handige actie, vriend' en krijg ik ook nog netjes antwoord”, zei Plooij enkele jaren geleden in een interview met AD /Haagsche Courant.
In een radio-interview tijdens de Nationale Autoshow op BNR, bedoeld voor de promotie van zijn boek, kwam vrijdag 31 mei ook zijn werkwijze ter sprake. De interviewers Meindert Schut en Wouter Karssen confronteerden hem daarin met op de Twitter rondgaande hashtag, #OntslaJackPlooij.
Nadat Plooij had aangegeven dat het tijdens zijn korte interviews “helemaal niet om zijn vragen gaat maar juist om de antwoorden”, stelde Karssen dat scherpe vragen vaker goede antwoorden tot gevolg hebben. Plooij vatte dat op als kritiek op zijn stijl en zei licht gepikeerd dat hij niet naar de studio was gekomen, had hij geweten dat dit een gespreksonderwerp zou zijn. Volgens Plooij zijn “attitude en uitstraling”, en “de manier waarop je privé met de mensen omgaat” vele malen belangrijker om een leuk antwoord te krijgen.