De man met de gele kaart zal het nooit meer doen
Zondag was een wat ouder heerschap pontificaal in beeld tijdens het duel PSV - De Graafschap. Een man die – gezien zijn voorkomen – tot redelijke welstand was gekomen. Bij een incident op het veld haalde hij een gele kaart uit het borstzakje van zijn moderne jack om zijn ongenoegen te etaleren over gebeurtenissen op het veld. Welke zestiger gaat naar een sportwedstrijd en neemt een gele kaart mee?
Gerard den Elt
Het lullige is: de man dacht dat hij anoniem naar het stadion was gekomen en op zou gaan in de menigte. Maar nu stond hij daar ineens - onwetend dat tv-kijkend Nederland plotseling een grijze, gefrustreerde supporter op het scherm kreeg – als de eerste de beste luxe-hooligan voor paal.
Hoe zou dat zondagochtend gegaan zijn op visite bij kinderen en kleinkinderen? ‘Hé opa, ik zag je op tv, met een gele kaart. Wat was dat nou?’ Of maandag op zijn afspraak bij de garage of bij zijn bakker: ‘Dag meneer, was u dat nou die ik zaterdag op televisie zag? Was inderdaad een rare beslissing, hè!’ De middenstand denkt aan de klant tenslotte.
De man zal voortaan zijn gele kaart thuislaten. Bij de amateurclub, in het café, bij de vrijwilligers, allemaal hebben ze ‘m inmiddels op tv gezien, althans zo zal hij zelf vrezen. De schaamte zal hem tot inkeer brengen. De beelden zijn te confronterend voor een man die op zijn leeftijd beter zou moeten weten.
Het is een wat langere aanloop naar een andere gebeurtenis van vorige week. ANP-fotograaf Olaf Kraak vertelde dat KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag op een bijeenkomst met fotografen voor het eerst had gehoord over het incident tijdens de vorige bekerfinale, waarbij een cobra in zijn nabijheid ontplofte. Kraak was toen niet het enige slachtoffer: ook Ronald Bonestroo (oorsuizen) en Stanley Gontha (kapotte laptop na bierdouche) werden getroffen.
Van Praag liet weten dat hij graag eerder had vernomen van die kwestie, dan had hij er iets aan kunnen doen. Ik geloof de bondsvoorzitter graag. Maar na een verzoek tot schadevergoeding namens de drie collega’s ontving de NSP een brief van de KNVB-directie waarin de aansprakelijkheid werd afgewezen. Samen met de politie zou er alles aan worden gedaan om de schuldigen op te sporen en uiteraard betreurde de voetbalbond hetgeen de fotografen was overkomen.
Zes maanden na die brief kondigde de KNVB ferme maatregelen aan. De voetbalbond heeft afspraken gemaakt met de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeester en het ministerie van Justitie en Veiligheid om vuurwerk uit de stadions te weren. Er wordt campagne gevoerd en de straffen worden verzwaard.
Maar een reactie van de politie op de aangifte door Kraak maakte ook veel duidelijk: het onderzoek naar zijn aangifte had niets opgeleverd. Het dossier werd gesloten.
Nu hangen de stadions al jaren vol met camera’s die alle gedragingen van supporters en – vooral – bommengooiers zouden moeten kunnen vastleggen. Tijdens de vorige bekerfinale werkten die kennelijk niet of onvoldoende – of was het belang van een paar sportfotografen kennelijk te gering om er echt werk van te maken.
De bovenvermelde man met de gele kaart is herkend en zal zijn leven beteren. Maar kan het toezicht op de harde kern tijdens de bekerfinale wat scherper, meneer Van Praag? Bij herhaling mogen we nu wel aankloppen, heb ik begrepen.
GERARD DEN ELT
Algemeen secretaris NSP