Merel van Dongen, ambassadrice voetbalfilm
Merel van Dongen
Voetbalster en 24-voudig international Merel van Dongen werd vorige week door productiehuis JaJa Film aangekondigd als filmproducent. ‘Merel is als executive producer betrokken bij de voetbaldocumentaire Streetkids United3’, aldus het persbericht. ,,Ik heb me als ambassadeur aan de film verbonden, een dankbaar en mooi project”, geeft Merel van Dongen zelf aan.
Hoe raakte jij hierbij betrokken, Merel?
,,Het idee komt van de filmproducent. Vandaaruit heeft Jamillah van der Hulst contact gezocht met de leiding van het Nederlands elftal. Ze wilden iemand bij de film betrekken die iets kon doen voor de straatkinderen die in India voetballen.”
Kun je iets over de film vertellen?
,,De film gaat over een groep meiden die in Chennai, een miljoenenstad in India, op straat leven. Het zijn meiden die zich niet bewust zijn van hun mogelijkheden, die het idee hebben dat ze niks waard zijn. Dat team zie je in India op straat voetballen en in Moskou deelnemen aan het WK voor Straatkinderen. In de film zie je hoe ze vanuit India op het WK in een luxe wereld terecht komen die ze nooit gekend hebben. Ze reizen met een vliegtuig, ze overnachten in een groot hotel, ze dineren daar en maken een groot feest mee.”
Wat is jouw rol daarin?
,,Ik ben niet in India geweest en ook niet in Moskou. Ik ben de ambassadrice die de film promoot. Voor de meiden ben ik de professioneel voetbalster van het Nederlands elftal die bij Real Betis Sevilla speelt. Ik laat ze zien dat ze veel meer waard zijn dan ze dachten.”
Hoe doe je dat?
,,Ik skype met ze, met behulp van een tolk. Ik vertel ze over mijn ervaringen. Ik laat ze filmpjes zien van het Nederlands elftal en Betis Sevilla zodat ze kunnen beseffen wat voetbal kan doen. Ik laat ook hén praten, want ik wil ook door hun verhalen geïnspireerd worden.”
Wat leer je daaruit?
,,Ze vertellen bijvoorbeeld waar ze vandaan komen, hoe jongens van hun leeftijd in India worden geronseld voor de gangs, hoe meisjes in hun omgeving in de prostitutie terecht komen. Sommige meiden maken ook duidelijk dat ze op straat willen blijven leven omdat ze dan bij hun familie zijn die ze belangrijk vinden.”
Merel van Dongen vertelt de kinderen in India via Skype over haar ervaringen als internationale voetbalster.
Je hebt je studie psychologie voltooid. Wil je straks verder in de filmwereld?
,,Ik voetbal nu bij Betis en Oranje, daar gaat al veel tijd inzitten. Dit is mijn eerste project buiten het voetbal. Ik ben benieuwd wat er op mijn pad gaat komen. Ik sta er zeker voor open.”
Hoe wordt de film ingezet voor dit project?
,,De film wordt vertoond op de sportfilmfestivals in Rotterdam en Berlijn. Ik vestig via mijn social media-kanalen de aandacht op deze film en het lot van de kinderen. Het mooiste wat daaruit kan voortkomen is doneren ten bate van Karunalaya, dat is een kleine stichting die zich al jarenlang inzet voor deze kinderen in Chennai. Al het geld dat via de website karunalaya.ngo wordt gedoneerd komt rechtstreeks ten goede aan de educatie van deze meiden in de vorm van schoolboeken, eten, laptops, tv et cetera. Op dat terrein valt nog veel te winnen.”
HENK MEES
In India laat de jeugd zich aan het scherm inspireren door Merel van Dongen.