Nieuws

Nieuwe boeken over topsporters

In de reeks biografieën van voetballers verschijnen er boeken over Gerard van der Lem, Jan Jongbloed en Robin van Persie. De auteurs zijn de freelancers Edwin Struis, Yoeri van den Busken en Harry Walstra. Daarnaast verscheen onlangs een nieuw tennisboek van Robèrt Misset (Volkskrant) over de tweestrijd tussen Roger Federer en Rafael Nadal.

In het boek ‘Gerard van der Lem. Mijn jaren met Louis van Gaal, Pep Guardiola, José Mourinho en andere wereldsterren’ laat Edwin Struis (onder andere Trouw) Van der Lem aan het woord over zijn aandeel in de successen van Ajax, over zijn relatie met supersterren als Mourinho, Guardiola, Xavi, Rivaldo, de broertjes De Boer, Rijkaard, Seedorf en Davids en over zijn avonturen als (jeugd)speler van Ajax, FC Amsterdam, Roda JC, Feyenoord, Sparta en FC Utrecht. En over die nacht in Koeweit waarin hij vier hartstilstanden overleefde.

In 1990 begon bij Ajax de samenwerking van Van der Lem (66) met Van Gaal. Negen jaar en talloze prijzen later scheidden de wegen zich bij Barcelona. Daarna was Van der Lem onder meer nog hoofdtrainer van AZ, bondscoach van Saoedi-Arabië en keerde hij terug bij Ajax als assistent-trainer.

In het geval van Jan Jongbloed somt auteur Yoeri van den Busken een reeks argumenten op die een boek rechtvaardigen over de inmiddels 77-jarige oud-keeper. Jongbloed stond in het doel bij twee WK-finales op rij. Hij was op zijn 44ste de oudste voetbalprof in Nederland totdat een hartinfarct hem dwong te stoppen. En in zijn privéleven moest Jongbloed in 1984 de dood verwerken van zijn zoon die als doelman op een voetbalveld werd getroffen door de bliksem.

Het boek draagt over Jan Jongbloed de titel ‘Aparteling’.  In de inleiding illustreert Van den Busken dat met onder meer: ‘Een transfer naar Ajax op zijn 33ste liet hij lopen omdat hij geen zin had in de kouwe drukte in de top. En omdat hij zijn vaste visdag niet wilde opgeven.’

Voor het boek ‘Robin van Persie, pure klasse’ van Harry Walstra baseert de auteur zich voornamelijk op eerder verschenen artikelen en getuigenissen van anderen. Het boek bevat naast een overzicht van zijn voetbalcarrière veel (persoonlijke) anekdotes. Walstra sprak daarvoor met Arnold Mühren, Paul Bosvelt, Foppe de Haan, Bert Maalderink en Rinus Israël over Van Persie, die zelf geen medewerking verleende.

Volkskrant-verslaggever Robèrt Misset presenteerde onlangs een nieuw tennisboek: ‘Federer versus Nadal (De rivaliteit in 15 partijen)’. ,,Ik heb door een Nederlandse bril willen laten zien hoe ik deze rivaliteit heb gevolgd", licht Misset toe. ,,Toen ik al die partijen terugzag, realiseerde ik me hoe groot deze rivaliteit is. Federer is het genie, dat de laatste jaren de eeuwige jeugd verbeeldt. Terwijl Nadal ook laat zien dat je moet blijven dromen. Hij is de harde werker. Bij hem denk je aan bloed, zweet en tranen. Dat contrast in speelstijlen maakt die rivaliteit zo mooi."