IN DE SPO(®)TLIGHT

Jaap de Groot, ex-chef sport De Telegraaf

Ruim anderhalve maand na zijn vertrek bij De Telegraaf is Jaap de Groot in Het Parool dieper ingegaan op de achtergronden van de scheiding. De Groot (63) zei daarin momenteel nieuwe aanbiedingen af te wegen. ,,Stoppen is geen optie.”

>

De Groot vertrok vrij geruisloos bij de krant waarvoor hij 43 jaar werkte. Zijn afscheid beperkte hij tot twee zinnen onder zijn laatste column:  ‘Na 27 jaar is dit mijn laatste column in Telesport. Het was buitengewoon leerzaam en inspirerend om mijn mening met u te delen.' 

Hij zag af van een afkoopsom of vertrekpremie. ,,Ik ben weg als gevolg van een botsing tussen verschillende inzichten. Die bleken niet overbrugbaar. Dan moet je niet met veel toeters en bellen de deur uitlopen, alsof er sprake is van een vrolijke bedoeling. Dat is het niet”, aldus De Groot in Het Parool.

Jaap de Groot schrijft de breuk vooral toe aan de veranderde verhoudingen nadat De Telegraaf in handen was gekomen van de Vlaamse uitgever Mediahuis. ,,Er kwam een ander dna binnen. Dat bleek niet het mijne te zijn.”

Volgens De Groot deden de nieuwe inzichten bij Het Mediahuis afbreuk aan de vooraanstaande positie van De Telegraaf qua digitale activiteiten. ,,Met onze reportages tikten we soms 1 miljoen views aan. We waren marktleider. Ik was er heilig van overtuigd dat wij de blauwdruk zouden zijn voor de reorganisatie die Mediahuis voor ogen had. Maar vervolgens werd de videoafdeling bij ons weggehaald, video's moesten centraal worden geregeld. Nu moest eerst worden opgegeven wanneer er een camera nodig was. Zo verwordt nieuws maken tot een wachtrij voor een loket. Ik werd voor voldongen feiten geplaatst. Ik ben realistisch: wie betaalt, bepaalt - dus hield ik de eer aan mezelf." 

Als opvolger van Charles Taylor was Jaap de Groot sinds 2006 chef van de sportredactie. In 1975 kwam hij op 19-jarige leeftijd van het Noordhollands Dagblad naar De Telegraaf. Zijn positie in de internationale sportjournalistiek leidde er toe dat hij naast zijn dagelijkse werk veel klussen erbij deed. Zo nam Jaap de Groot onder meer zitting in de nationale Sportraad en was hij betrokken bij de organisatie van De Wedstrijd van de Eeuw, het afscheid van Dennis Bergkamp bij Arsenal en richtte hij de Stichting Volendam United op ('Voor de slachtoffers van 't Hemeltje').

‘Ook liet hij zich als vertrouweling van Johan Cruijff nadrukkelijk gelden tijdens de revolutie van Cruijff bij Ajax en de daarop volgende bestuurlijke crisis’, signaleert Parool-journalist Ronald Ockhuysen in het interview.

,,Van al die activiteiten ben ik als journalist beter geworden” , aldus De Groot, die de schouders ophaalt over de kritische recensies van zijn Cruijff-biografie ‘Mijn verhaal’. ,,Iedereen mag vinden wat hij wil. Ik koester de reacties uit de wereld. L'Équipe en Gazzetta dello Sport hebben een bijlage over het boek gemaakt. En Pep Guardiola liet mij weten dat hij zo ontroerd was dat hij het boek opzij moest schuiven."