Sjoerd Mossou, journalist, auteur én scriptschrijver
Sfeer en cultuur rond de thuiswedstrijden van NAC op zaterdagavond inspireerden AD-journalist Sjoerd Mossou in 2012 tot het boek ‘Avondje NAC’. Met ruim 12.000 exemplaren groeide het boek uit tot een bestseller. Zes jaar later vormt het boek de inspiratiebron voor een film van 55 minuten die vanaf 11 mei bij FOX Sports te zien is.
Hoe is het idee voor een film ontstaan, Sjoerd?
,,Het speelde al langer, in het seizoen 2014-2015 al. Elke eredivisieclub is contractueel verplicht elk seizoen twee documentaires te laten maken voor FOX. Door de degradatie van NAC in 2015 is dat idee toen verwaterd, maar nu kon het opnieuw worden opgepakt.”
In welke mate volgt de film het spoor van het boek?
,,Het is zeker geen letterlijke vertaling van het boek. Dat kan sowieso al niet door alle persoonlijke belevenissen in het boek, die zich niet lenen voor verfilming. Het boek is meer de rode draad waarbij ik de verteller ben, de voice-over die de kijker leidt langs aspecten als de ontstaansgeschiedenis en de betekenis van het ‘Avondje NAC’. Ik heb het verhaal uitgeschreven, het script zeg maar. De passages uit het boek vormen de overgang van het ene thema naar het andere. Dat wordt in beeld gebracht met interviews, oude filmbeelden en veel foto’s die op een prachtige manier in de film zijn verweven.”
Wie maakt de film?
,,GIG, een filmbedrijf uit Breda, doet de productie. Ariënne Dozeman is de regisseur en neemt de interviews af. Zij heeft verder niks met NAC, komt uit Drenthe, maar is gespecialiseerd in langere documentaires waarin de spanning al die tijd aanwezig moet blijven.”
Wie komen er allemaal langs in de film?
,,Bekende mensen als Pierre van Hooijdonk, Ton Lokhoff, Frans Derks en Bob Maaskant, de oud-trainer maar ook Eugène Lemmens, de oud-secretaris die het ‘Avondje NAC’ heeft bedacht.”
Bedacht? Is het ‘Avondje NAC’ dan niet gaandeweg ontstaan als begrip?
,,Nee, in 1975 kreeg NAC in het oude stadion aan de Beatrixstraat lichtmasten die voor 200.000 gulden in Frankrijk op de kop waren getikt. Die werden op een zaterdagavond eind december ingewijd met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf. Bij die eerste lichtwedstrijd ontstond zo’n geweldige sfeer dat Eugène Lemmens dat aangreep voor een campagne. In die tijd hanteerde Horeca Nederland de slogan ‘Avondje uit, ja gezellig.’ Lemmens kwam met de variant ’Avondje NAC, ja gezellig.’ Dat sloeg meteen aan, NAC koos er meteen voor alle thuiswedstrijden vast op zaterdagavond te gaan spelen.”
Bij welke wedstrijden zijn er opnamen gemaakt?
,,Alleen bij NAC – Feyenoord, in maart van dit jaar. Met een zege voor NAC vielen we met de neus in de boter. Die dag is er vanaf drie uur ’s middags tot ’s nachts één uur gefilmd. Met alle rituelen, het drinken vooraf, op de tribune en daarna in de stad. Alle culturele aspecten konden we toen rond één wedstrijd vangen. “
Dán is de sfeer optimaal. Bij NAC - Willem II viel het stadion onlangs na de rust bij een voorsprong van Willem II helemaal stil.
,,Het is een klassiek misverstand te denken dat het Avondje NAC iets is van de supporters alléén. Het is een sociaal fenomeen dat begint op het veld, niet op de tribune. De supporters reageren óp de spelers. Als die te weinig inzet vertonen, zoals laatst in de tweede helft tegen Willem II, gebeurt er niks. Het is een wisselwerking tussen spelers en publiek, waarbij de fans heel cynisch kunnen reageren als de spelers er niets van brouwen en andersom leven ze zich hartstochtelijk uit als de wedstrijd dat losmaakt.”
Inspireert deze film jou nog tot een nieuw boek?
,,Nee, het boek wordt in zijn oorspronkelijke vorm nog elk jaar in een kleine oplage herdrukt. Het is nog te koop, maar de markt is intussen behoorlijk uitgemolken. Ik denk dat alle fans het inmiddels wel in bezit hebben.”
HENK MEES