Beperkte belangstelling voor hockeytoernooi zonder winnaar
De Euro Hockey League (EHL) beoogt de Champions League van het hockey te zijn. Op kleine schaal vanzelfsprekend. De achtste- en kwartfinales van de elfde editie van dit toernooi, in jargon KO 16 en KO 8, werden tijdens het paasweekeinde in Rotterdam gehouden. In het pinksterweekeinde volgen in Bloemendaal de beslissende duels.
HC Rotterdam heeft ervaring met de organisatie van dergelijke evenementen. Afgezien van de televisiemensen hadden zich veertig schrijvende, fotograferende en radio makende journalisten geaccrediteerd. Voornamelijk Nederlanders, de grootste buitenlandse inbreng kwam uit België.
De interesse van de landelijke pers was beperkt, er viel na afloop immers geen winnaar aan te wijzen. ,,ANP wil geen foto", stelde senior fotograaf Koen Suyk vast. Hetgeen veelzeggend was. Het toernooi was via een livestream goed op de redactie te volgen.
Net als eerder deed de ruimte waar jonge Rotterdamse hockeyers door de week met hun huiswerk worden begeleid, dienst als perscentrum. Dat had de luxe over twee chefs te beschikken: Alexander Bakker (ex-Het Vrije Volk en ex-Rotterdams Nieuwsblad) en Stephen Findlater. Bakker waren er naar eigen zeggen voor koffie, broodjes en bitterballen; EHL-functionaris Findlater voor de hockeytechnische aangelegenheden.
Over dat laatste was enige uitleg noodzakelijk, want de EHL beschouwt zich als een laboratorium voor het hockey. Om de rol van de strafcornerspecialisten terug te dringen besloot de EHL te experimenteren met de zogeheten ,,two-goal innovation", waarbij ’field goals’ dubbel tellen. De meningen zijn verdeeld.
Opportunistisch als ook de hockeywereld is, vonden teams die zwaar op de strafcorner leunen dat maar niks. ,,Kan er niet aan wennen. Snel terug naar de normale doelpuntentelling", twitterde hockeycriticus Jacques Brinkman (De Telegraaf) na drie dagen.
Over de faciliteiten hadden de journalisten weinig te klagen. Parkeerkaarten werden na aanvraag per mail verstrekt. In het perscentrum functioneerde de techniek naar behoren. De wifi op de perstribune, helemaal aan de andere kant van het veld, was echter niet stabiel. Het complex aan het Hazelaarpad ligt volgens Bakker te afgelegen om er een prijzige glasvezelverbinding aan te leggen.
De mixed zone was rommelig, maar dat was geen probleem. Bij hockey plegen verslaggevers na afloop het veld op te stappen. Ook kunnen spelers en coaches voor de kleedkamer worden gesproken. Geen strobreed werd de media in de weg gelegd.
Alleen op de eerste dag werd een journalist voor een bezoek naar de publieke wc's verwezen. Dat werd snel gecorrigeerd: ook de pers mocht daarna gebruik maken van de toiletten op de bovenverdieping van het clubhuis, dat was omgetoverd tot ABN Amro VIP Lounge. ,,Wel meteen terug komen hoor", riep de hostess nog.
GUUS MATER
Blik in het perscentrum, dat doordeweeks dienst doet als ruimte voor huiswerkbegeleiding van jonge Rotterdame hockeyers.
De perstribune bij de EHL