Willem in theater
Willem van Hanegem claimt dat het bekendste citaat van Johan Cruijff hem toebehoort. ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’, zoiets zou al door Van Hanegem in 1970 zijn gezegd toen Feyenoord bij de Europa Cup-halve finale tegen Legia Warschau in Polen met een zwaar bemodderd veld werd geconfronteerd. Van Hanegem onthulde dat maandagavond 19 maart bij de presentatie van een nieuw boek met verhalen van en over hem: ‘Willem van Hanegem – Buitenkant links’.
In Luxor Theater in Rotterdam wees Van Hanegem dat hij attent was gemaakt op een soortgelijke, eerder opgetekende uitspraak uit zijn mond. ,,Er is ons altijd voorgehouden dat je uit een nadeel een voordeel moet halen”, zegt Van Hanegem inderdaad in De Telegraaf van 31 maart 1970.
Voor de aangeklede boekpresentatie waren fans uit het hele land naar Rotterdam gekomen - uit Zeeland, uit Limburg en verder. Het boek met verhalen van en over Willem van Hanegem ging gretig van de hand. Vijfhonderd exemplaren had Willem al van tevoren gesigneerd. ,,Een legendarische avond om ook in deze omgeving te zien hoe populair Willem is, hoe enthousiast de mensen reageren op alles wat hij doet en zegt, alsof ze ook allemaal een persoonlijke band met hem hebben ”, zei Frans van den Nieuwenhof, de schrijver van het boek ‘Willem van Hanegem - Buitenkant links’.
In het boek vertelt Willem over zijn ervaringen in een halve eeuw topvoetbal. Het is zijn visie, kritisch als vanouds, met verrassende inzichten, steeds gedragen door liefde voor het voetbal. Van Hanegem, recent genezen verklaard van een behandeling tegen prostaatkanker, vormde in Luxor het middelpunt van een boekpresentatie die uitgroeide tot een theatershow. Bijdragen waren er van onder anderen bestsellerauteur Michel van Egmond, columnist Nico Dijkshoorn en cabaretier Leon van der Zanden. ,,Hij was in topvorm”, vond Frans van den Nieuwenhof, die op het podium veel terug hoorde van Van Hanegem’s opvattingen in het boek.
Zittend op een bank maakte Van Hanegem duidelijk hoe weinig hij op heeft met de ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal; kritisch en geladen met humor. Hij hekelde de ‘processen en systemen’ en pleitte weer eens voor het stimuleren van de creativiteit bij de individuele speler. ,,Rond elk team lopen tegenwoordig inspanningsfysiologen, fysiotherapeuten, specialisten voor tussen de oren en weet ik wat nog meer mee, maar ons voetbal zie ik niet beter worden.”
Zwijgend keek Van Hanegem langdurig voor zich uit na de vraag wie hij dan wel een goede trainer vindt in Nederland. Een veelzeggende stilte. Hij nam ook afstand van het begrip totaalvoetbal, het handelsmerk van Oranje op het WK van 1974, een term die al in 1965 door Rinus Michels als net begonnen Ajax-trainer was gelanceerd. ,,Vooraf aan het WK van 1974 is daar nooit specifiek op getraind. Het was een toevallige samenloop van de kwaliteiten die bij Ajax en Feyenoord aanwezig waren. Na dat WK is het ook net zo snel weer verdwenen. Als er een systeem achter zat, zou het toch wel door andere trainers zijn gekopieerd...”
De eerste exemplaren van het boek werden uitgereikt aan straatvoetballer/rapper Soufiane Touzani en Willem’s zoon Boy, die zijn vader in het boek als een ‘gemene goedzak’ typeert.