IN DE SPO(®)TLIGHT

Koen van der Velden, freelancer in de VS

Vanuit New York schrijft Koen van der Velden als freelancer over zowel Nederlandse als Amerikaanse sport. Zijn verhalen verschijnen in onder meer de VARAgids, Runners World, Het Parool en Voetbal International. De afstand blijkt geen handicap voor hem.

Koen van der Velden

Hoelang werk je al vanuit New York, Koen?

,,Sinds de zomer van 2015 woon en werk ik in New York. Ik woon in Queens, in de wijk Astoria, in het oosten van de stad. Queens is het stadsdeel waar de New York Mets honkballen. Tegenover het stadion ligt het tennispark van Flushing Meadows waar de US Open wordt gespeeld. Om een idee te geven hoe groot Queens is: het kost me met de metro een kleine drie kwartier om daar te komen. Sportplekken waar ik vaak naartoe gaan zijn Madison Square Garden, in midtown Manhattan, het Barclays Center van de Brooklyn Nets en, meer naar het noorden van de stad, het Yankee Stadium in The Bronx.

Hoe ga je in VS te werk, krijg je makkelijk toegang tot de grote competities?

,,Hoe makkelijk het is om ergens binnen te komen, hangt af van de club of de competitie, maar meestal is de procedure hetzelfde: je stuurt een e-mail naar de communicatie-afdeling met een brief van je werkgever, waarin wordt bevestigd wat je komt doen. Vervolgens kun je via een portal credentials aanvragen. Met pasjes vergelijkbaar met de NSP-kaart wordt hier, voor zover ik weet, niet gewerkt. Als buitenlandse, misschien moet ik zeggen Nederlandse journalist sta je niet vooraan bij het uitdelen van perskaarten. Een plek aan het veld, zoals ik die als verslaggever bij het basketbal in Den Bosch had, zit er niet in. Zo nu en dan, wanneer een wedstrijd zeer gewild is, wordt je verzoek afgewezen, maar dat komt nauwelijks voor.

Hoe volg je de Nederlandse sport om bijvoorbeeld vrijwel wekelijks voor VARAgids te kunnen werken?

,,Ik heb een zogeheten VPN-account waarmee ik de digitale locatie van mijn laptop op Nederland kan zetten en daardoor websites als die van de NPO en FOX Sport kan bezoeken. Als het qua tijdverschil uitkomt, kijk ik wel eens een flard Studio Sport of een eredivisiewedstrijd. Zo probeer ik op de hoogte te blijven?”

Hoe interview je mensen in Nederland vanuit Queens?

,,Dat gaat meestal via internet, dus via Skype, Whatsapp of FaceTime. Ik maakte me er enigszins zorgen over toen ik naar New York verhuisde, maar de mogelijkheden bleken talrijker dan ik dacht. De kwaliteit is goed, vaak beter dan bij een telefoongesprek over de vaste lijn. Het liefst zit je bij een interview natuurlijk tegenover iemand, maar aangezien dat in sommige gevallen nou eenmaal niet gaat, is dit een goed alternatief.”

Hoe leg je contacten met Amerikaanse sporters, hoe verlopen die contacten?

,,Als je wilt, kun je sporters rondom een wedstrijd of training te spreken krijgen. Eén-op-één wordt lastiger, als het om grote sterren gaat. Het mediabeleid is hier anders dan in Nederland. Het grootste verschil: na een wedstrijd kun je de kleedkamer in. Dat is een vreemde gewaarwording, de eerste

keer. Ongeveer een kwartier na de wedstrijd gaan de deuren open en ga je met een groep journalisten naar binnen. Dan is het wachten tot de gewenste sporter klaar is met omkleden en kunnen er vragen worden gesteld. Bijzonder was de kleedkamer van de Cleveland Cavaliers, waar LeBron James vrolijk zingend de wax in z’n haar aan het smeren was en nauwelijks door leek te hebben dat er een man of twintig voor z’n neus aan het wachten was. Andrea Pirlo moest er bij NYCFC niets van hebben. Die nam altijd de achterdeur.”

En in de mixed zone?

De mixed zone kennen ze hier niet. Ik was in de zomer bij een oefenwedstrijd van Barcelona tegen Juventus in het footballstadion van de New York Giants. Daar was wel een mixed zone. Messi en co liepen vrolijk door, zonder wat te zeggen. Dat begreep niet iedereen. Wat dat betreft zijn grote Amerikaanse sporters hier in zekere zin toegankelijker.”

Hoelang wil je blijven werken vanuit VS?

,,Mijn visum loopt tot 2020 en dat wil ik, als je het me nu vraagt, zeker vol gaan maken. Wie weet langer. Je weet het nooit, maar voorlopig zit ik hier nog goed. New York is een spannende stad om te wonen, ook al is het door de snelheid en chaos van het leven ook wel eens fijn om er even weg te kunnen. De Amerikaanse sportcultuur is ook een aspect dat het werken hier aantrekkelijk voor me maakt. Sport is er overal en altijd, 24 uur per dag. Er is letterlijk geen avond in het jaar waarop er geen wedstrijden op televisie zijn, van welke competitie dan ook. Zelfs op kerstavond wordt er gesport. Ook voor de liefhebber wordt het soms te veel, maar ik vind het prettig dat het aanbod er is.”