Nieuws

Foto-expositie Pim Ras over voetballers uit de Kolenkitbuurt

“De oude cracks van Ajax komen hier mooi samen met de straatvoetbalcultuur van Amsterdam-West”, vertelt fotograaf Pim Ras over zijn jongste foto-expositie, met als rode lijn de herkomst van het voetbaltalent dat in de hoofdstedelijke Kolenkitbuurt tot wasdom kwam en komt.

In deze buurt groeiden spelers als Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en Abdelhak Nouri op en hangt nog altijd de komst van een nieuwe voetbalbelofte in de lucht, getuige de drukte op de vele trapveldjes en Cruyff Courts in de buurt.

De expositie van Pim Ras, zowel binnen als buiten, met de foto van Rijkaard en Kluivert. (Foto's Pim Ras)

Afgelopen vrijdag werd de tentoonstelling West Side Stories geopend in MAQAM, de dependance van het FOAM Fotomuseum in Amsterdam. Op uitnodiging van curator Aya Musa, de curator van FOAM, selecteerde Ras historische beelden van de voetbalsterren die er opgroeiden en fotografeerde hij het hedendaags talent dat er dagelijks aan de technische vaardigheden schaaft.

“Ik ben na de Olympische Spelen een week in de buurt gaan fotograferen op die pleintjes. Erg leuk om te doen.”

Op verzoek van de curator selecteerde hij tevens zijn favoriete beelden van de Ajax-helden. Daartoe behoort ook de iconische foto van Frank Rijkaard samen met de mascotte van die dag in 1985, een jochie met de naam Patrick Kluivert. “Dat waren mijn eerste schreden op de voetbalvelden”, vertelt Ras. “Ik moest in opdracht van Inter Football die foto van de mascotte maken, ik geloof de wedstrijd Ajax-VVV in De Meer. David Endt was er ook bij. Ik weet nog dat ik een lens heb geleend van Robert Collette. En nog met een zwart-witfilmpje. Je ziet hoe korrelig die foto is. Tien jaar later stonden ze samen in de Champions League-finale in Wenen tegen AC Milan.”

Straatvoetbal m/v in de Kolenkitbuurt.

Die foto is nu een van de eyecatchers aan de buitenkant van het cultureel centrum, binnen hangen vooral foto’s van de jongste lichting straatvoetballers die het nog moeten gaan maken.

“West Side Stories gaat verder dan het vieren van sportief talent; het is een eerbetoon aan de veerkracht van een gemeenschap”, zo schrijft de organisatie op haar website. “Deze tentoonstelling brengt een ode aan de voetballers die de ziel van de Kolenkitbuurt vertegenwoordigen; mannen en vrouwen van wie de verhalen beginnen op de lokale pleintjes en doorgroeien naar de internationale stadions. Het biedt een persoonlijk beeld van de sporters die de buurt als startpunt namen voor hun reis naar de wereldtop, en geeft een glimp van de toekomstige sterren die nu hun eerste stappen zetten dezelfde buurt.”

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 23 januari 2025.

Pim Ras is ook betrokken bij de fotoworkshop, die hij gaat geven samen met filmmaker Fidelio Faustino. Deze workshop is bestemd voor jongeren in Amsterdam West en  begint op 10 oktober.

https://www.foam.org/nl/events/pim-ras-maqam