IN DE SPO(®)TLIGHT

Thomas Vergouwen, onthuller van Tour-schema

Op de website velowire.com namen 188.000 volgers al kennis van het schema van de Tour de France in 2019, nog voordat het officieel met veel toeters en bellen in Parijs was geopenbaard.  Achter de website gaat Thomas Vergouwen schuil, een 39-jarige ingenieur uit Breda, die er al vanaf 2007 een sport van maakt het Tourtraject te verklappen.

Hoe doe je dat, Thomas?

,,Ik heb twee belangrijke bronnen. Op de eerste plaats de hotelreserveringen in de omgeving van  de etappeplaatsen. Soms krijg ik de informatie daarover rechtstreeks toegespeeld, anders kom ik er wel achter door zelf contact op te nemen met de grote hotels. Daarnaast leveren de diverse regionale kranten in Frankrijk veel vingerwijzingen op. Elke regionale krant vindt het leuk om zo snel mogelijk te onthullen wanneer en waar de Tour in de buurt langs komt.”

Thomas Vergouwen (rechts) met de Duitse Tour-fan die in duivels-uitdossing de Tour jaarlijks volgt.

Wat is voor jou het leuke hieraan?

,,Op de eerste plaats ben ik wielerliefhebber, al vanaf mijn jeugdjaren toen wij met ons gezin elk jaar Touretappes volgden. ‘Ook toevallig, elk jaar komen we op plaatsen terecht waar de Tour toevallig langs komt’, was het standaardgrapje van mijn vader dan.  Uit die hobby is de website velowire.com ontstaan met alle uitslagen, agenda’s en trajecten van de koersen waaruit de liefhebbers kunnen aflezen hoe wedstrijden te volgen zijn en parkoersen kunnen worden afgesneden.”

Is jouw informatie ook interessant voor journalisten?

,,In de twee maanden, elk jaar vanaf begin september, dat ik hiermee bezig ben, word ik regelmatig benaderd door journalisten uit Engeland, Australië, de Verenigde Staten, België en Nederland. Ze weten dat ik het vaak bij het rechte eind heb. En zit ik met mijn informatie verkeerd, of komt er nieuwe info, dan schrap ik zichtbaar in mijn tekst op de site en geef ik aan waarom ik veranderingen heb aangebracht.”

Zit je altijd goed met het schema dat je presenteert?

,,De laatste jaren zeker. Ik doe dit nu vanaf 2007. Dit jaar wist ik  ’s nachts al, nog voor de bekendmaking, dat mijn informatie juist was. De Franse tv had gepland het schema om 12.15 uur online te zetten, dus kort na de officiële presentatie. De programmering met het bijbehorende filmpje in 3D erbij hadden ze echter ingesteld op kwart over 12 a.m in plaats van p.m. Toen het online kwam, werd ik meteen getwitterd door iemand die dat ontdekt had. “

Wat levert het op?

,,Die paar klikken op de advertenties op mijn website, stellen niet veel voor. Ik doe het voor mijn plezier. Ik heb mijn werk bij Orange, een Frans telecombedrijf waar ik na een stage in 2001 ben blijven hangen na mijn opleiding informatie-technische wetenschap aan de TU in Eindhoven. Ik houd me hier bezig met alle digitale diensten en apparaten in onze komende smart offices, vooral met wat hier in de toekomst mee bereikt kan worden. Sinds 2007 spaar ik ieder jaar vrije dagen op om in de Tour de France te kunnen werken, dit jaar voor de zevende keer als chauffeur voor genodigden van Vittel en de Nestlé Groupe. Dit jaar was het alweer mijn twaalfde Tour.”

Wat vindt de organisatie van de Tour van jouw onthullingen?

,,Er zijn wel momenten geweest waarop mensen van de ASO, de organisatie van de Tour, een hekel aan mij hadden. Die konden maar niet begrijpen hoe het mogelijk was dat ik precies de beklimmingen, etappeplaatsen en tijdritparkoersen kon aankondigen. Ik ben eens door Christian Prudhomme, de directeur van de Tour, op zijn kantoor uitgenodigd. ‘Kijk maar goed, ik heb hier echt geen afluisterapparatuur geïnstalleerd’, zei ik toen. Prudhomme kon er wel om lachen. Hij waardeert wat ik doe, vooral ook omdat hij wel inziet dat ik op een journalistieke manier te werk ga en niet te flauw ben om toe te geven als ik ergens fout heb gezeten.”

 

HENK MEES