Nieuws

Veel Nederlandse media bij WK Indoor

De internationale atletiekbond World Athletics hield de 19de editie van zijn tweejaarlijkse wereldindoorkampioenschappen van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart in het Schotse Glasgow. TeamNL was met een forse en kansrijke delegatie aangevlogen, ongetwijfeld ook een reden voor zoveel Nederlandse mediavertegenwoordigers om af te reizen. Van de schrijvende pers waren AD, NRC, Telegraaf en Volkskrant, NU Sport, ANP, Noord-Hollands Dagblad, Hardloopnetwerk en Runner’s World aanwezig en ook drie fotografen gaven acte de présence.

Door Eric Roeske

Femke Bol, Lisanne de Witte, Lieke Klaver en Cathelijn Peeters na de winst op de 4 x400 meter (Foto: Eric Roeske)

Te weinig werkplekken in indoorarena

In februari liet World Athletics via de perschef van de Atletiekunie weten dat er te weinig werkplekken waren op de mediatribune in de Emirates Arena, 127 om precies te zijn. Dat betekende dat er niet voor alle 300 journalisten en 116 fotografen ruimte was. In het mediacentrum, dat net als tijdens de EK Indoor van 2019 gesitueerd was op het middenterrein van het ernaast gelegen Chris Hoy Velodrome, waren wel ruim voldoende (220) plekken, met als voordeel dat er gratis koffie, thee en een overvloed aan koekjes en vers fruit aanwezig was. Bovendien was daar ook nog een beperkte catering beschikbaar om tussen het ochtendprogramma (10-14 uur) en avondprogramma (19-22 uur) in de accommodatie te kunnen overblijven. Ook kon je met een kwartiertje wandelen naar een winkelcentrum terecht bij ketens als KFC, Starbucks of een Aldi. Bijzonder eigenlijk dat er direct buiten het stadion geen foodtrucks stonden.

Overal goede WiFi

Ikzelf redde me op mijn zevende WK Indoor uitstekend door gewapend met mijn telefoon - na toestemming - kort boven de finish in de arena  plaats te nemen op een van de vaste stoelen in een fotografenzone die weinig gebruikt werd. De website-verslaglegging op de laptop deed ik meestal vanuit het velodrone of nadien vanuit een van de twee mediahotels Moxy Merchant City. De werkplekken in de arena waren overigens naar ik begreep verre van comfortabel: je kon moeilijk boven de desk uitkijken en je zat wel heel erg dicht op je buurman of -vrouw. De WiFi voor de media was daarentegen overal op het complex uitstekend. World Athletics registreerde 586 deelnemende atleten uit 128 landen, ter plekke aanschouwd door meer dan 22.000 toeschouwers uit 37 landen.

Sportief succes

Nederland vertrok huiswaarts met een recordaantal van vijf medailles, waarvan twee gouden, één zilveren en twee bronzen plakken, goed voor een vierde plaats op de medailletabel. Ruim achter de Verenigde Staten en opvallend genoeg vergelijkbaar met België en Nieuw-Zeeland, die nog meer dan Nederland zo verrassend veel succes boekten en ruim voor gerenommeerde atletieklanden als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland eindigden. Net als afgelopen zomer tijdens de WK Atletiek in Boedapest was Femke Bol een van de grootste wereldsterren, met naast een gouden 4x400 meter medaille in Glasgow ook verantwoordelijk voor één van de twee wereldrecords: Bol op de 400 meter, Charlton van de Bahamas op de 60 meter horden. Alsof de dagen nog niet lang genoeg waren liep Sifan Hassan in de nacht van zaterdag op zondag in Tokio haar derde marathon, die de meesten onder ons natuurlijk ook wilden zien. Haar management regelde vooraf en achteraf ook nog persmomenten, waarvoor hulde. Dat Femke Bol inmiddels echt ‘hot’ is bewijst wel dat Omnisport tijdens de NK Indoor in februari voor het eerst uitverkocht was.

Overzicht van de maandagkranten

Razend drukke atletiekkalender

De focus bij de baanatleten ligt inmiddels alweer op de belangrijke zomer, met voor de besten de Olympische Spelen van Parijs als hoofddoel. Daaraan voorafgaand staan begin mei de World Relays op de Bahamas op het programma, een must om deelname op vijf estafettedisciplines tijdens de Spelen af te dwingen. Van 7-12 juni worden ook nog de Europese Kampioenschappen in Rome gehouden, gevolgd door de NK Atletiek in Hengelo van 28-30 juni en de week daarop op 7 juli de FBK Games in hetzelfde Fanny Blankers Koenstadion.

Ook in 2025 en 2026 weer een WK Indoor

Om het door corona uitgestelde WK Indoor van 2020 (later ook nog gepland in 2021 en 2023) in Nanjing alsnog in te halen staat dit bij wijze van uitzondering alweer volgend jaar van 21-23 maart op het programma, nota bene twee weken nadat het ook alweer uitverkochte EK Indoor in Omnisport Apeldoorn wordt gehouden. De daaropvolgende reguliere WK-editie is in 2026 in het Poolse Torun.

 

Eric Roeske, die ook op het TopatletiekLive-account van X liveverslag deed van dit WK Indoor.