Nieuws

RKC zegt samenwerking met NSP op na klachten over bejegening fotografen

Voetbalclub RKC Waalwijk heeft de samenwerking met de Nederlandse Sport Pers verbroken. Aanleiding vormen de aanhoudende klachten van de NSP over onheuse bejegening van sportfotografen.
 
Pogingen om te komen tot een verbetering van de situatie zijn telkens mislukt. Uiteindelijk is de NSP met de klachten naar de KNVB gestapt, wat in Waalwijk niet in goede aarde is gevallen. De KNVB houdt zich afzijdig en stelt dat de club baas is in eigen huis en heeft vertrouwen in een veilige werkomgeving voor de fotografen.
 
De NSP heeft dat vertrouwen niet meer. Daar waar met álle clubs in het betaald voetbal op een professionele en volwassen manier wordt samengewerkt, daar is bij RKC onder meer sprake geweest van fysieke bedreiging van fotograaf Jeroen Putmans door een steward, in het bijzijn van getuigen. Een aantal fotografen moest op gezag van beveiligers en stewards tijdens die wedstrijd in maart 2023 van plaats wisselen, waardoor ze onder meer een penalty van PSV niet konden vastleggen. 
 

Stewards/beveiligers maakten in maart vorig jaar onder anderen fotografen Geert van Erven en Jeroen Putmans het werk onmogelijk tijdens RKC-PSV. De laatste werd zelfs fysiek bedreigd.

Ook is begin december 2023 gedreigd ANP-fotograaf Olaf Kraak uit het Mandemakers Stadion te zetten, omdat hij zijn doelcamera wilde plaatsen, een handeling die in alle stadions in het betaald voetbal gewoon is toegestaan. Olaf kreeg vervolgens gedurende de hele wedstrijd een steward naast zich, om hem in de gaten te houden.
 
En in januari dit jaar werd Broer van den Boom als clubfotograaf namens NEC gehuld in een wit hesje van het veld gehaald, hoewel hij met zijn hesje vooraf en na afloop het veld mag betreden. Als reden werd opgegeven dat hij de verplichte twee (!) accreditaties niet zichtbaar droeg. Dat is nogal lastig als je ook camera's en lenzen voor de borst moet meedragen. Beloften over verontschuldiigingen zijn door RKC niet nagekomen, verbeteringen in de behandeling van (foto)journalisten door stewards zijn uitgebleven.   
 
Verder werden de in het voorjaar van 2023 gemaakte afspraken over het toestaan van fotografie voor het uitvak eenzijdig en zonder kennisgeving ingetrokken. Daardoor moeten fotografen nu weer werken met warmlopende spelers voor hun lens. 
 
De NSP is naar aanleiding van de aanhoudende klachten in de ban gedaan. De club handelt voortaan zelf de accreditaties voor wedstrijden af en heeft aangekondigd eventuele klachten zelf in behandeling te nemen. 
 
Om aan te geven dat de fotografen en NSP niet alleen staan in hun slechte ervaringen bij RKC Waalwijk, verwijs ik naar de NOS voetbalpodcast #358 https://www.nporadio1.nl/podcasts/nos-voetbalpodcast. In de eerste minuten deelt NOS-commentator Jeroen Grueter zijn ervaringen bij RKC. Hij was toen niet op de hoogte van de stap die RKC heeft genomen in de richting van fotografen en NSP.