Nieuws

Joan Haanappel (1940-2024) mediabreed geprezen voor haar verdiensten

De afgelopen weekend overleden voormalig kunstschaatsster, schaatscoach, tv- presentatrice en – commentator Joan Haanappel is in de media uitgebreid herdacht voor haar verdiensten voor haar gelliefde sport. Haanappel, vurig pleitbezorger voor jong schaatstalent via haar Stichting Kunstrijden Nederland,  overleed in de leeftijd van 83 jaar in een ziekenhuis in Leuven.

Joan Haanappel (Foto: ANP)

‘Joan Haanappel, een leven in het teken van kunstrijden’, schreef de NOS in een necrologie, die werd vergezeld van bijzondere televisiebeelden met een overzicht van haar markante loopbaan. https://nos.nl/video/2510204-joan-haanappel-een-leven-in-het-teken-van-kunstrijden

‘Kunstschaatsster Joan Haanappel (1940-2024) ontketende als televisie-lieveling een jarenlange hype’, schreef de Volkskrant in een necrologie. De krant tekende op dat zij ook een kortstondige carrière als zangeres kende. https://youtu.be/Rya-8VT734c

‘Joan Haanappel, de stem van het kunstrijden, die haar leven lang vocht voor haar sport’, meldden AD, Tubantia en andere DPG-kranten.

‘Joan Haanappel (1940-2024) verschool haar teleurstellingen achter een stralende lach’, aldus Trouw.

De Haagse maakte samen met Sjoukje Dijkstra internationale furore in het kunstschaatsen, waarna zij via de ijsrevues terecht kwam in de journalistiek en dertig jaar lang tv-commentaar gaf voor NOS, AVRO, ZDF en Eurosport. Tevens was zij presentator van Studio Sport.

Volgens NOS-commentator Edwin Cornelissen was de deelname van Lindsay van Zundert aan de Olympische Spelen ‘ haar finest hour'. Dat was waarvoor ze de Stichting Kunstrijden Nederland had opgericht, aldus Cornelissen. “Dan maar buiten de bond om, dacht ze toen ze in 2008 na twee jaar alweer uit het bestuur van de KNSB was gestapt. Ze schuwde het conflict zeker niet, maar altijd netjes verwoord, met die prachtige chique Haagse tongval. Haanappel heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kunstschaatsers als Niki Wories, Thomas Kennes en Van Zundert. Ze deed het allemaal met een enorme bevlogenheid."

Tekenend voor haar betrokkenheid is dat Haanappel haar nalatenschap schenkt aan haar stichting, zoals ze in 2017 aankondigde. "Ik heb helaas geen kinderen, geen kleinkinderen en geen broers of zussen. Ik kan het geld aan een goed doel schenken, natuurlijk, maar de stichting heb ik opgebouwd. Die moet blijven bestaan, dus daar gaat mijn geld naar toe. Ik drink er trouwens geen borreltje minder om."