Nieuws

Eredivisierechten tot 2030 bij ESPN

De overeenkomst met ESPN over de Eredivisierechten is verlengd tot 2030. De bestaande samenwerking binnen Eredivisie Media & Marketing (EMM) is met vijf jaar verlengd en daarmee blijven de live wedstrijden van de Eredivisie ook na 2025 live te zien op ESPN. Nieuw is dat het live aanbod van de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie per direct tot nagenoeg het maximale wordt uitgebreid. EMM is de joint venture van The Walt Disney Company, de Eredivisie CV en de KNVB.

In oktober vorig jaar gingen de 18 Eredivisieclubs al unaniem akkoord met de belangrijkste afspraken voor verlenging van de samenwerking. Vorige week werd de overeenkomst door alle partijen ondertekend.

Met onmiddellijke ingang zullen zoveel mogelijk KKD-wedstrijden live worden uitgezonden. Ook de wedstrijden in het kader van de TOTO KNVB Beker, de Johan Cruijff Schaal en die van Jong Oranje blijven onveranderd live en exclusief te zien op ESPN.

Door de enorme uitbreiding van het live aanbod kan het voorkomen dat er niet altijd een tv-kanaal van ESPN beschikbaar is. In dat geval worden de wedstrijden uit de Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie online live uitgezonden op ESPN Watch.

EMM werd in 2008 door de Eredivisieclubs opgericht om de collectieve media- en sponsorrechten te exploiteren. Eerste grote wapenfeit van de onderneming was de lancering van tv-zender Eredivisie Live, de eerste eigen tv-zender van clubs in Europa. In 2012 nam FOX International Channels een meerderheidsbelang in EMM en werd Eredivisie Live een jaar later omgedoopt tot FOX Sports. In 2019 nam The Walt Disney Company het meerderheidsaandeel over. Sinds 1 januari 2021 heet de tv-zender ESPN.