Nieuws

Gio Lippens valt in zicht van pensioen in de prijzen

In het zicht van zijn aanstaande pensioen valt radiocommentator Gio Lippens flink in de prijzen. Werd hij eerst vorige week uitgeroepen tot erelid van de NSP, deze week viel hem ook de Theo Koomen Oeuvre Award toe.

Het bestuur van de NSP besloot onlangs zijn voormalige voorzitter te benoemen als derde in de rij te benoemen tot erelid. Eerder viel deze eer toe aan Joop Niezen en Marina Witte. In de Haagse bibliotheek kreeg Lippens de erespeld op zijn revers geprikt door de huidige NSP-voorzitter John Volkers, die hem vanzelfsprekend overlaadde met loftuitingen.

NSP-voorzitter John Volkers en erelid Gio Lippens na het opspelden van de erespeld, behorende bij het erelidmaatschap van de NSP. FOTO RONALD SPEIJER

In zijn dankwoord zei de 65-jarige radioverslaggever dat hij welbewust zelf heeft gekozen om iets eerder te stoppen met zijn werkzaamheden, ‘nu ik nog fit ben en nog allerlei leuke dingen kan gaan doen’. Hij heeft dat moment ook gekozen om te voorkomen dat anderen in de toekomst zouden kunnen zeggen dat hij de renners en gebeurtenissen niet meer goed zou kunnen duiden. Daarnaast mist hij de aanwezigheid in bijvoorbeeld de Tour de France; steeds vaker moet hij verslag doen vanuit huis of vanuit de studio, omdat fysiek contact met de renners in het Village Départ niet meer mogelijk is.

Lippens bekleedde het voorzitterschap van de NSP tussen 2015 en 2019, een periode waarin grote problemen moesten worden overwonnen. Vervolgens trad hij namens de NSP toe tot het bestuur van de Europese tak van de internationale sportkoepel AIPS (2020-2022).

Hij kreeg het erelidmaatschap tevens vanwege zijn grote verdiensten voor de sportjournalistiek. Zo deed hij ruim 35 jaar op zowel radio als televisie verslag van grote sportevenementen, zoals de grote wielerrondes en klassiekers en atletiek. Daarnaast had hij enige tijd de leiding over Studio Sport. De WK veldrijden in Tsjechië op 3 en 4 februari vormen zijn eindpunt.

Gio Lippens geflankeerd door Bert Kranenbarg en Evert ten Napel na de ontvangst van de Theo Koomen Oeuvre Award. FOTO BertOp5/NOS.

In de aanloop naar zijn laatste klus werd hij deze week thuis verrast door radiopresentator Bert Kranenbarg (BertOp5) en de juryvoorzitter van de Theo Koomen Award, Evert ten Napel.

Op de website van de NOS meldt Ten Napel dat Lippens al decennialang belangrijke sportevenementen naar de Nederlandse huiskamers brengt. “In zijn wedstrijdverslagen combineert hij uitgebreide feitenkennis en een bloemrijke vertelstijl die nooit verveelt. Met name wielerliefhebbers profiteren van zijn vakmanschap, maar ook atletiek en schaatsen behoren tot zijn expertises. In zijn verslagen wanen luisteraars en kijkers zich in het stadion, of langs het parcours van bijvoorbeeld de Tour de France."

In 2015 ontving Lippens al eens de Theo Koomen Award voor het beste sportverslag van dat jaar. Lippens deed voor Radio Tour de France verslag van de zware valpartij in de etappe op weg naar de Muur van Huy. Een groot deel van het peloton ging naar de grond, waardoor onder anderen Tom Dumoulin en Fabian Cancellara hun koers niet konden vervolgen.