Nieuws

Fotoprijzen 2023 voor Van Lonkhuijsen, Bode en Ras

De juryprijs voor de Sportfoto van het Jaar 2023 is toegekend aan Robin van Lonkhuijsen (ANP) voor een foto van Sifan Hassan, na haar val in de finale van de 10.000 meter op het WK atletiek in Boedapest. Hij ontving op 9 januari in het Stadhuis in Den Haag een kristallen camera en een cheque van 5000 euro (ter beschikking gesteld door Nederlandse Loterij en ondersteund door Cameraland en Sony), uit handen van NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen.

Zij bepaalde als juryvoorzitter samen met beeldadviseur Leo Blom, AD-fotochef Wilco Willemsen en de fotografen Mathilde Dusol en Michael Kooren de top 10 van 213 ingezonden foto’s en de jury koos daaruit het winnende beeld.

Robin van Lonkhuijsen op het podium met zijn prijswinnende foto, naast de juryvoorzitter. FOTO RONALD SPEIJER

Via een publieke stemming op NU.nl, AD.nl en op de websites van aangesloten regiotitels brachten bijna 13.000 mensen een stem uit op een van de uitverkoren sport- en nieuwsfoto’s. In die verkiezing voor de publieksprijs won Tom Bode met zijn foto van Lutsharel Geertruida, na zijn winnende doelpunt in de klassieker tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena. Ook hij kreeg een cheque ter waarde van 5000 euro.

Winnaar Sportfoto van het Jaar 2023 (publieksprijs) 19 maart 2023. AMSTERDAM. Lutsharel Geertruida juicht na het scoren van de 2-3 tegen Ajax in de Amsterdam Arena. Tom Bode.

De juryprijs voor de Nieuwsfoto van 2023 is gewonnen door Sem van der Wal met een foto van Dilan Yeşilgöz, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt, Geert Wilders en Mona Keijzer. De publieksprijs voor de beste Nieuwsfoto van het Jaar gaat naar Pim Ras met zijn foto van de huldiging van Feyenoord op de Coolsingel, na het behalen van het landskampioenschap.

Winnaar Nieuwsfoto van het Jaar 2023 (publieksprijs) 15 mei 2023 ROTTERDAM – Tienduizenden Feyenoord-fans hebben zich voor het balkon van het stadhuis op de Coolsingel verzameld om hun helden toe te zingen na het 16ste landskampioenschap van Feyenoord. Pim Ras

Alle winnaars krijgen een prijs ter waarde van 5000 euro, beschikbaar gesteld door Nederlandse Loterij, Sony en Cameraland.

Tom Bode op het podium in het Haagse Stadhuis. FOTO RONALD SPEIJER

Tot en met 29 januari worden in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag de honderd beste nieuws- en sportfoto’s tentoongesteld. De twintig genomineerde foto’s zijn daarna nog tot en met 14 april te bekijken bij Beeld & Geluid in Den Haag. De verkiezing van de Nieuwsfoto en Sportfoto van het Jaar wordt georganiseerd door de Stichting Nieuwsfoto en mede is mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, DPG Media, ANP, Beeld & Geluid en de Nederlandse Sportpers (NSP).