Nieuws

Arne Slot uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar

Coach Arne Slot (45) van landskampioen Feyenoord is dinsdag 9 januari in Podium B in de Haagse Bibliotheek door het bestuur van de Nederlandse Sport Pers uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar. Hij ontving de gebruikelijke prijs, een foto met daarop enkele gekruide uitspraken, uit handen van voorzitter Anneke van Zanen van NOC*NSF.

Slot volgt Wiegman op, die vorig jaar werd opgeroepen tot Sportpersoonlijkheid en daarmee in de voetsporen trad van eerdere winnaars als Arjen Robben, Max Verstappen, Annemiek van Vleuten, Sven Kramer, Robin van Persie, Estevana Polman, het collectief van turnvrouwen dat te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag en Femke Heemskerk.

Voorzitter Anneke van Zanen van NOC*NSF met de Sportpersoonlijkheid van het Jaar 2023, Arne Slot en diens prijs. FOTO RONALD SPEIJER

De prijs voor de Sportpersoonlijkheid wordt door ‘het bestuur van de NSP toegekend aan degene die in dat jaar prestatie en presentatie het best weet te combineren. In het juryrapport wordt de Feyenoord-coach geprezen voor zijn toegankelijkheid en open communicatie met de media. Hij is goed bereikbaar en wordt niet moe om de media tekst en uitleg te geven omtrent zijn visie en opvattingen.

Of, zoals in het juryrapport staat:  “Door de Europese successen van Feyenoord, ging Slot niet zelden viermaal per week achter de tafel zitten om vragen te beantwoorden. Had een journalist tussendoor nog een vraag? Dan was Slot altijd bereikbaar, via de app of per telefoon.

Altijd bereid om zijn visie te delen.

De resultaten van Slot bij Feyenoord zijn zo opzienbarend dat de vraag is hoelang hij nog voor de Eredivisie behouden kan blijven. Conference League-finale, landstitel, kwartfinale van de Europa League.

De speelwijze die tot voor kort bij Feyenoord onmogelijk werd geacht, bleek een groot succes. Dat de spelersgroep daarvan overtuigd raakte, kwam misschien ook wel een beetje door de vrienden van de media.

Zelfs Van Gaal was onder de indruk van de manier waarop hij dat deed. Dus komt de prijs Sportpersoonlijkheid van het Jaar Arne Slot meer dan toe.”

In zijn dankwoord legde de Feyenoord-coach wel de relatie met de landstitel. "Je wint ook wel meer prijzen omdat je iets gewonnen hebt. Het heeft natuurlijk met het kampioenschap te maken. En alles wat daaruit voorkomt is leuk, zeker als de media daar ook nog een rol in spelen", aldus Slot. “Ik zeg eigenlijk altijd wat ik ook tegen mijn spelers of vrouw zeg, ik heb eigenlijk niet zoveel te verbergen. De journalisten blijven overal maar een mening verkondigen, dus dat uurtje dat ik per week heb is dan ook de kans om de mensen ook een ander geluid te laten horen."