IN DE SPO(®)TLIGHT

Jurist Rik Elfrink maakt zijn droom waar als Sportjournalist 2023

Het is het dertiende seizoen dat Rik Elfrink (49) clubwatcher is van PSV voor Eindhovens Dagblad/AD. Hij werd door een deskundige jury uitgeroepen tot Sportjournalist van het Jaar 2023 voor zijn ijver en vasthoudend bij het volgende van de lijstaanvoerder in de eredivisie. ‘Het ene jaar is het helemaal niks, nu is het hosanna’, zei hij in het radioprogramma Perstribune op Radio 1.

Overdonderd is misschien nog te zacht uitgedrukt. Met zijn mond vol tanden stond Rik Elfrink op dinsdag 9 januari ineens op het podium in de Bibliotheek in Den Haag, waar de NSP-prijzen werden overhandigd. ‘Je hebt me lelijk te pakken genomen’, grijnsde Elfrink na het in ontvangst nemen van de prijs.

Willem Vissers reikt de champagnecooler voor de Sportjournalist van het Jaar 2023 uit aan Rik Elfrink. In het midden presentator Marcel Maijer. FOTO RONALD SPEIJER

Hij dacht naar de hofstad te zijn gekomen om daar samen met onder meer Merle Heppenhuis (clubwatcher PEC Zwolle) uit te leggen hoe het is om 24/7 een club in de eredivisie te volgen. Even later stond hij met een ingegraveerde champagnekoeler te shinen voor de circa 80 aanwezigen, een prijs aangereikt door Volkskrant-journalist Willem Vissers, jurylid en in 2021 zelf winnaar. Hij nam de honneurs waar voor de verhinderde laureaat van 2022, Sjoerd Mossou.

‘Vanavond ben ik verkozen tot Nederlands sportjournalist van het jaar 2023. Een prijs waar ik megatrots op ben. Bedankt voor alle felicitaties die jullie stuurden en dank aan iedereen die me de afgelopen jaren geholpen heeft om PSV te kunnen volgen’, liet hij meteen op X weten  aan zijn 104.969 volgers.

Zijn uitverkiezing leidde tot veel reacties, meldde hij zijn achterban op X: ‘Duizenden felicitaties gehad deze week na de NSP-prijs. Iedereen super bedankt. Ook vanuit De Telegraaf, van Mike (een van de eerste reacties) en Jeroen, klasse . Noa en Hélène ook dankjewel’

Op het podium vertelde hij over zijn grote droom om ooit sportjournalist te worden. Hij is opgeleid tot jurist ‘en jullie hebben misschien ooit wel eens een door mij geschreven juridische brief ontvangen’, zei hij na ontvangt van zijn prijs tegen presentator Marcel Maijer.

In het ED zei de voormalig hij onder meer:  ,,Ik heb altijd een fascinatie voor sport gehad, las de sportkranten van voor naar achter en spelde de pagina's van Teletekst. Een dag zonder sport is saai. Als de Olympische Spelen zijn afgelopen, beland ik in een postolympische depressie. Mijn interesse is niet beperkt tot voetbal.”

'Ook hierom is @RikElfrink sportjournalist van het jaar; vrijwel meteen weer een stukje tikken. Als verder alles dicht is, doet hij dat in een hamburgerzaak. Leve Rick, leve de verslaggever', plaatste Willem Vissers zijn huldebetoon op X.

Zijn overstap als jurist bij de Rabobank naar de (sport)journalistiek vergde veel geduld en inspanningen: hij schreef 80 sollicitatiebrieven in  twee jaar tijd en moest eerst nog jaren ‘corvee’ doen op de financiële redactie van ED.

Sinds 2011 volgt ‘de langste voetbalverslaggever van Nederland’ PSV namens het ED en de aangesloten kranten. ,,Als een horzel bijt hij zich vast aan spelers, trainers en bestuursleden”, aldus de jury onder voorzitterschap van Guus van Holland en verder bestaande uit Chris van Nijnnatten, Willem Vissers, Sjoerd Mossou, Kees Jongkind, Martijn Paehlig en Natasja Weber.  ,,Hem ontgaat bijna niets.”

Hij staat constant ‘aan’, schrijft zijn eigen krant, werkt naar eigen zeggen regelmatig meer dan honderd uur per week. De verslaggever maakt ook nog wekelijks een video-analyse met oud-trainer Aad de Mos en is één van de presentatoren van Heet van de Herdgang, de ED-podcast over PSV.

Elfrink: ,,Sommige mensen verklaren mij weleens voor gek. Maar als je werk ook je hobby is, kun je dit heel gemakkelijk volhouden. Toch maak ik ook veel tijd voor mijn drie kinderen. Ze zijn meegegroeid met mijn werk, gunnen mij dit. Maar voor hen laat ik ook alles vallen, als ze me nodig hebben. Ze zijn mijn echte inspiratiebronnen.”

 

Uit het juryrapport:

“Er wordt nog vaak vergeten dat er in de sportwereld ook journalisten bestaan die nieuws brengen, zo veel mogelijk over welk onderwerp, club of sportonderdeel dan ook. Analyses en beschouwingen krijgen tegenwoordig steeds meer de voorkeur, vooral omdat door sportverslaggevers en hun bazen wordt gedacht dat nieuws geen nieuws meer is wegens alle woorden op internet en dat verslaggevers zich beter kunnen bezighouden met diepgang, achtergrond en beschouwingen. We kennen minimaal één verslaggever die zich daar niet aan stoort; hij gebruikt elk hersenspinsel, elke beweging of mogelijk gedachtegang als nieuws. Soms voegt hij daar een conclusie of analyse aan toe. Maar meestal niet. Hij kruipt zo vaak als het mogelijk is achter zijn computer of neemt zijn smartphone ter hand ten einde het laatste nieuws, dan wel roddel, de wereld in te smijten, via zijn krant, dan wel via de sociale media. Daar is hij bijna 24 per dag mee bezig, wat zijn familie of gezin daar ook van vinden.

Zijn naam is Rik Elfrink, voetbalverslaggever van het Eindhovens Dagblad en verschillende sociale media. Hij doet zijn werk met overgave, toont met grote regelmaat zijn veelzijdigheid en laat ons zowat elke dag weten wat er met PSV aan de hand is – of soms FC Eindhoven. Hij moet zeker elke dag op de Herdgang, het episch centrum van de aanstaande voetbalkampioen, aanwezig zijn. Als een horzel bijt hij zich vast aan spelers, trainers en bestuursleden. Hem ontgaat bijna niets.

Bij de verkiezing kwamen bij de juryleden verschillende uitblinkers in de sportjournalistiek aan bod. Van mensen die een scoop verzorgden, tot commentatoren, omroepers en interviewers van diverse sportzenders aan toe. Het was een moeilijke keus die tot veel ongemak leidde. Toegegeven, de meeste kandidaten maakten op hun eigen wijze promotie voor het voetbal - en veel minder voor andere sporten. Wat zonder twijfel weer tot discussie zal leiden. Daarom is de jury het afgelopen  jaar ook van samenstelling veranderd: Meer andere sporten, minder voetbal. Dat is niet gelukt. Voetbal blijft het populairst, zo is weer gebleken.

Rik Elfrinks ijver en veelzijdigheid heeft geleid tot veel analyses en beschouwingen in diverse media. Hij was de grondlegger voor veel nieuws en artikelen van journalisten die zich graag opwerpen als beschouwer, columnist en analist. Dat is mede de reden om Rik te kiezen als winnaar van deze editie en mede-jurylid voor de (volgende)verkiezing Sportjournalist van 2024.”