Nieuws

Laatste basketbalduel voor Ronald van Dam bij ESPN

Commentator Ronald van Dam (10 mei 1966) is met ingang van het nieuwe jaar in dienst getreden bij NOS Sport. Hij gaat daar werken als  commentator en online redacteur.

Van Dam kondigde zijn overstap aan in de slotminuten van het basketbalduel tussen Utah Jazz en Miami Heat op 30 december. Als basketbalcommentator deed hij verslag van NBA-duels en interlands voor onder meer Filmnet, Ziggo, Sport1, Fox Sports en ESPN.

In zijn afscheidswoorden liet hij een lange reeks basketbalspecialisten als sidekick de revue passeren, onder wie Kees Akerboom, Henk Norel, Peter van Paassen en Francisco Elson. Hij haalde in herinnering hoe hij destijds live verslag mocht doen van het duel waarin Elson als eerste en enige Nederlandse basketspeler in de NBA een kampioensring veroverde met de San Antonio Spurs.

Op zijn website meldt Van Dam, voormalig hoofdredacteur van het magazine Formule 1, dat hij na zeventien jaar als freelancer per 1 januari 2024 in vaste dienst is gegaan bij de publieke omroep.

Van Dam zegt met zijn specialisaties zijn hand niet om te draaien voor verslaggeving over Formule 1, basketbal, honkbal, ijshockey en voetbal. “Zijn voormalig chef Ton de Ruiter bij het Utrechts Nieuwsblad noemde Ronald ooit zijn “polyvalente middenvelder”, oftewel: multifunctioneel, overal inzetbaar en iemand die voor alles open staat”, aldus de website.