IN DE SPO(®)TLIGHT

De 10 mooiste beelden van het sportjaar 2023

Na een beraad van bijna drie uur heeft de jury van de Sportfoto van het Jaar 2023 onderstaande tien beelden uitverkoren voor de publieksprijs. In deze selectie zit ook de winnaar van de prijs van de vakjury verscholen.

De jury moest kiezen uit 213 ingezonden beelden afkomstig van 59 fotografen.

Met ingang van vandaag (donderdag 4 januari) kan het grote publiek tot en met 8 januari via de kanalen van AD en NU.nl stemmen op zijn of haar favoriete Sportfoto van het Jaar, die zowel wat de keuze van de vakjury betreft als de publiekprijs in zijn geheel wordt ondersteund door hoofdsponsor Nederlandse Loterij. Cameraland en Sony zijn subsponsors van de Sportfoto van het Jaar.

De winnaars van de beide categorieën ontvangen ieder een waardecheque van 5000 euro.

ANP-fotograaf Robin van Lonkhuijsen zag drie van zijn ingezonden foto’s beloond met een plaats in de top 10.  

De jury van de Sportfoto van het Jaar, bestaande Anneke van Zanen-Nieberg (voorzitter NOC*NSF en tevens juryvoorzitter), Leo Blom (freelance beeldadviseur), Mathilde Dusol (fotograaf), Michael Kooren (fotograaf) en Wilco Willemsen (beeldredacteur AD Nieuwsmedia), koos twee foto’s van Klaas Jan van der Weij in de top 10.

Verder zijn foto’s van Marcel de Jong, Koen van Weel, Joris Knapen, Tom Bode en Olaf Kraak geselecteerd.

De verkiezing van de Sportfoto van het Jaar maakt onderdeel uit van een nieuwe opzet van de verkiezing, ondergebracht in de Stichting Nieuwsfoto. Het streven is om het noeste werk van de (sport)fotografen onder vaak moeilijke omstandigheden te promoten en voor het grote publiek ook beter zichtbaar te maken. Op dezelfde wijze wordt ook de Nieuwsfoto van het Jaar gekozen.  

In deze stichting participeren Beeld & Geluid, ANP en NSP. DPG Media faciliteert de keuze van de publieksstemming via de kanalen van onder meer AD en NU.nl. Nederlandse Loterij ondersteunt als hoofdsponsor de verkiezing van de Sportfoto van het Jaar. Subsponsors Cameraland en Sony zijn verbonden aan zowel de Sportfoto als de Nieuwsfoto van het Jaar.

De winnaars van de vier waardecheques van 5000 euro in beide categorieën worden op dinsdag 9 januari bekendgemaakt in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag.   

 

 

9 november 2023. AMSTERDAM - Brian Brobbey van Ajax reageert tijdens de UEFA Europa League-wedstrijd in groep B tussen Ajax en Brighton & Hove Albion FC in de Johan Cruyff ArenA in Amsterdam. (ANP Olaf Kraak)

27 augustus 2023. ZANDVOORT. Max Verstappen (Red Bull Racing) viert de overwinning met zijn team na afloop van de F1 Grand Prix van Nederland op het Circuit van Zandvoort, (ANP Koen van Weel)

20 september 2023. EMMEN. De Zwitserse wielrenner Stefan Küng heeft een hersenschudding, een breuk in zijn kraakbeen en een aantal breukjes in zijn hand overgehouden aan zijn zware val bij de EK Wielrennen in Emmen. HIj ging onderuit in de slotfase van de tijdrit en raakte daarbij een aantal dranghekken. (Foto Marcel de Jong)

19 augustus 2023. BOEDAPEST. Sifan Hassan valt vlak voor de finish in de finale van de 10.000 meter op de eerste dag van de WK Atletiek in Hongarije. (ANP Robin van Lonkhuijsen).

6 augustus 2023. GLASGOW. Mathieu van der Poel viert zijn wereldtitel na het winnen van de wegrace bij de WK wielrennen. Van der Poel is de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de profs sinds Joop Zoetemelk. (ANP Robin van Lonkhuijsen)

19 augustus 2023. BOEDAPEST. Femke Bol valt vlak voor de finish tijdens de finale op de 4x400 meter gemengde estafette tijdens de eerste dag van de wereldkampioenschappen atletiek. (ANP Robin van Lonkhuijsen)

19 maart 2023. AMSTERDAM. Lutsharel Geertruida juicht na het scoren van de 2-3 tegen Ajax in de Amsterdam Arena. (Foto Tom Bode)

15 januari 2023. ZALTBOMMEL. Marianne Vos in actie tijdens de NK Veldrijden in Zaltbommel. (Foto Joris Knapen)

21 oktober 2023. Parijs. De officieuze wereldkampioenschappen BC One World FInal 2023 Break Danco, ofwel Breaking in Parijs. (Foto Klaas Jan van der Weij)

4 oktober 2023. Antwerpen. Sanne Wevers tijdens haar balkoefening bij de landenwedstrid op de WK Turnen voor vrouwen. (Foto Klaas Jan van der Weij)