SCHOT VOOR DE BOEG

Een mooi ijswintertje graag!

Waar blijven toch die verhalen over ijstransplantaties, sneeuwblindheid en windwakken? Van het eczeem dat zich plotseling aandient bij de broer van de schaatskampioen als de vorst in aantocht is en van de poes die al weken niet meer verhaart, als teken dat poolcondities mogen worden verwacht.

Mijn helaas veel te vroeg overleden collega Dick van Gangelen mocht graag de hunkering naar schaatstochten in de krant aanzwengelen door de marathonschaatsers te bellen en te vragen naar hun verwachtingen. Steevast kwamen de meest idiote vertellingen boven tafel over natuurverschijnselen in en rond het huis, als voortekenen van snerpende kou of – aan de andere kant - een betaalbaar stookseizoen. Molshopen in de tuin, een bladerdek boven de boomwortels, dat werk.

Gerard den Elt

De hunkering naar natuurijs was medio december ook voelbaar op de jaarvergadering van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Terwijl ik dit schrijf staat de thermometer op 9 graden en daalt de neerslag neerslachtig naar beneden.

Maar een kleine 500 aanwezigen gaven daar in Friesland blijk van een rotsvast vertrouwen. De grootste gelovige van allemaal: tweevoudig winnaar Evert van Benthem. Op het podium vertelde hij aan zijn gehoor dat de schaatsen altijd gereed liggen en de tickets voor zijn gezin van Calgary naar Amsterdam snel kunnen worden geboekt. Eén keer was hij zijn geld kwijt, toen hij in 2012 te vroeg boekte en het feest niet doorging.

Wel had Evert een vriendelijk verzoek aan het Elfstedenbestuur: of de tocht in het geval dát een beetje tijdig kan worden aangekondigd. De vlucht uit Calgary vertrekt pas laat in de middag en landt op Schiphol als ook de laatste schaatsers zijn vertrokken voor de monstertocht. Evert heeft graag wat meer speling.

We beginnen aan de 27e winter sinds de laatste Elfstedentocht van 4 januari 1997 en er staat intussen een volledig nieuwe generatie van schaatsers én schaatsverslaggevers aan het roer. Dat was ook de reden dat we als NSP recentelijk een bijeenkomst hebben belegd voor hoofdredacteuren en sportchefs samen met de Elfstedenvereniging. Gewoon om in gezamenlijkheid na al die jaren eens door te nemen wat er na ruim een kwart eeuw zal losbarsten als de winter écht toeslaat. Dat het een pandemonium zal worden is zeker, hoe je er goed verslag van doet is ongewis. Kun je als (foto-)journalist nog wel verbinding krijgen als er 2 miljoen mensen Friesland binnentrekken en met hun smartphone in de weer zijn?   

Het was daarom een nuttige exercitie voor de aanwezige media. De draaiboeken zijn weer een beetje op orde, die van de NOS als host broadcaster is zelfs weer piekfijn en up to date.

Dus laat die Siberische kou maar komen, we willen weer een ijswinter. Alleen… die egel in de tuin had allang begonnen moeten zijn aan de winterslaap. Is dat nou een goed of slecht teken?

GERARD DEN ELT, algemeen secretaris NSP