Nieuws

Boek over culttrainer Kistemaker gepresenteerd: 'Legende voor De Graafschap'

Bron: Jan Sommerdijk, Omroep Gelderland

"Gewoon je kloten eraf werken", dat was het motto van Simon Kistemaker. De legendarische trainer van De Graafschap overleed ruim twee jaar geleden, maar wordt nooit vergeten in de Achterhoek en ver daarbuiten. Zijn levensverhaal is vastgelegd in een boek dat vorige week werd gepresenteerd.

Youri van den Busken schreef in 2016 al het boek De Kist, culttrainer en Superboer. Nu is er een nieuwe versie van het boek, waarin de laatste jaren van zijn leven ook zijn vastgelegd. "Ik vond dat het verhaal niet compleet was", vertelt de schrijver. "Eerst is zijn vrouw Thea overleden en daarna Simon zelf. Dat heeft heel veel teweeggebracht en er zijn hele mooie dingen gezegd. Het leek mij zinvol om dat te verwerken in een geactualiseerde versie."

De cover van het geactualiseerde boek.

Bij de presentatie in 2016 was Erik ten Hag ook aanwezig. Toen was hij nog trainer van FC Utrecht. Ten Hag vroeg Kistemaker om zijn boek te signeren en dat deed hij. "Maar trainer, nou doet u het weer verkeerd. Mijn naam is Erik met een K, niet met een C." Kistemaker reageerde typerend: "Oh ja, natuurlijk. Hoe kon ik dat vergeten. Met de K van kutspeler."

Ten Hag, later werkzaam bij Ajax en nu bij Manchester United, is prominent aanwezig in het boek. "Hij heeft letterlijk tot zijn dood contact gehouden met Simon", vertelt Van den Busken. "Erik heeft hele mooie verhalen verteld en kijkt met hele warme gevoelens terug op de samenwerking en de mentorrol die hij toen had. Er is vriendschap ontstaan. Een paar dagen voor zijn dood is Erik nog bij hem geweest en hebben ze ook over hele andere dingen dan voetbal gepraat."

Het boek werd gepresenteerd op De Vijverberg. Van den Busken: "Het is uniek hoe deze man was. Zo vind je ze tegenwoordig niet meer. Ik ben blij dat we dat hebben kunnen doen voor alle Achterhoekers."

https://rtvpurmerend.nl/nieuws/artikel/yoeri-van-den-busken-over-marianne-timmer-en-simon-kistemaker/ 

https://staantribune.nl/shop/boeken/boek-de-kist/ 

https://www.gld.nl/sport/8059693/boek-over-culttrainer-kistemaker-legende-voor-de-graafschap?