Nieuws

Vernieuwde Jaap Edenbaan kan weer 40 jaar vooruit

Een marathon verreden met Kaiserwetter, een rechtstreekse tv-uitzending en twee mooie winnaars: de brede glimlach van directeur Joris Wouters van de hernieuwde Jaap Edenbaan leek afgelopen zondag wel op zijn gezicht gebeiteld.

De iconische, mediagenieke kunstijsbaan in de openlucht heeft een onzichtbare metamorfose ondergaan. Voor een bedrag van 16 miljoen euro is de koelinstallatie vernieuwd en verduurzaamd. De energiekosten gaan daardoor flink omlaag. Ook de dweilmachines zijn tegenwoordig elektrisch.

Dirceeeur Joris Wouters van de Jaap Edenbaan.

“Je ziet er niets van, maar we kunnen weer 40 jaar vooruit”, zei Wouters tijdens de Staatsloterij Schaatsmarathon, een ingelaste wedstrijd die niet meetelt voor het KNSB-klassement. Desondanks kwamen de marathonploegen massaal en strijdlustig op de wedstrijd af, gelokt door de mogelijkheid om live op televisie reclame te maken voor hun publicitair enigszins in een wak terechtgekomen wedstrijdsport. De strakblauwe lucht en later het kunstlicht tegen een ondergaande zon maakten het plaatje compleet.

Geen wonder dat behalve de NOS ook verslaggevers van onder meer De Telegraaf (Lisa Schoenmaker), de Volkskrant (Lisette van der Geest), Natasha Smit (Noordhollands Dagblad), Mark Bremer (schaatsen.nl), schaatspeloton.nl en fotografen Glenn Wassenbergh, Neeke Smit en Klaas Jan van der Weij op het evenement waren afgekomen.

Glenn Wassenbergh aan het werk aan de rand van de Jaap Edenbaan.

Normaliter vindt de openingsmarathon van het seizoen ook plaats op de baan in Amsterdam-Oost, maar doordat de werkzaamheden nog niet waren afgerond vond de schaatsbond alsnog een gaatje op de kalender voor deze geliefde wedstrijd.  

Een marathon op de oudste kunstijsbaan in de openlucht ter wereld  is immers ‘altijd speciaal’, zei ook winnares Irene Schouten na afloop. Dat is het al sinds de opening in 1961. Zo liet Kees Verkerk zich in 1969 op een zonnige winterdag vereeuwigen door Cor Mulder. De baan trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers.

Kees Verkerk in zwembroek, in 1969 gefotografeerd op de Jaap Edenbaan. (FOTO COR MULDER/ANP)

Volgens directeur Wouters is de aanpassing van de technische installatie nog maar het begin van de vernieuwing. De karakteristieke lichtmasten zullen komende zomer worden vervangen door led-exemplaren, ook weer energiezuiniger. De komende jaren worden de ijshal en alle bijgebouwen onder handen genomen.

GERARD DEN ELT