Nieuws

EVENEMENT WK HANDBAL

Chapeau voor Deens evenementenbureau

Handbal mag graag vertoeven in Scandinavië, om iets specifieker te zijn in Denemarken. Het WK van 2015, de Nederlandse vrouwen eindigden verrassend als tweede, werd in Denemarken gespeeld, het EK 2020 net zo en voor de wereldtitelstrijd van 2023 waren de Nederlandse handbalsters, met in hun gevolg een stel verslaggevers, weer in Denemarken.

Voor twee poules en een kwart van de hoofdronde was het noordelijk gelegen Frederikshavn uitgekozen. Het was er, een paar kilometer van de zee, stervenskoud. Maar de ontvangst binnen, in de Nord Arena, was warm. Fotograaf Henk Seppen, al een jaar of veertien op pad met deze handbalploeg, prees vooral de catering. Nog nooit zo goed gegeten, appte hij, nog voor wij zelf aan de proof van de eating (dat verhaaltje over de pudding) waren toegeweest. Henk had gelijk. De Deense kok had zijn uiterste best gedaan. En voor de meesten onder ons sportjournalisten: dat gaat wel eens anders zijn.

Arjan van der Giessen namens Viaplay in gesprek met bondscoach Per Johansson. (Foto's Henk Seppen)

Denemarken heeft een evenementenbureau dat zich Sport Event Denmark noemt en dat alle internationale toernooien in het land organiseert. Een WK wielrennen of een EK paardensport wordt door dezelfde club afgehandeld als dit WK handbal dat overigens qua organisatie gedeeld werd met buurlanden Zweden en Noorwegen.

Nederland stuurde als bekend achttien handbalsters, van wie er op de laatste dag (wedstrijd om de vijfde plaats) nog slechts veertien over waren. De bondscoach is een Zweed, Per Johansson. Hij was bij de perspraatjes van de nationale bond, het NHV, ruim beschikbaar, niet achter een tafel, maar gewoon op een bank in de lobby. Want het NHV mocht geen persmomenten organiseren in het Reef Scandic-hotel. Niemand wist waarom. Het was naar een klein hotel aan de overkant gedirigeerd.

De perszaal met rechts het rijk gevulde buffet.

Daar filmde Justin Kevenaar namens het NHV, om de sociale media te bedienen. Hij ging, net als fotograaf Seppen, mee naar de kwartfinale in Trondheim, 1000 kilometer noordelijker in Noorwegen, waar de nationale ploeg een smadelijke nederlaag (23-30) leed tegen de oppermachtige vrouwen uit Vikingenland. Maar dat geheel terzijde.

In Frederikshavn en Trondheim stond ook darts-specialist Arjan van der Giessen paraat, met cameraman, om vooraf, tijdens en erna gesprekjes op te nemen. Hij doet dat namens ViaPlay, de Zweedse betaalzender die in ons land vooral bekendheid geniet vanwege de Formule 1-uitzendingen met ene Max Verstappen in de hoofdrol. Van der Giessen, chef pijlgooien plaagden wij hem, sloeg zich vaardig door zijn achterstand aan kennis bij handbal heen. Vanuit een Nederlandse studio deden Raymond Koning en Stijn Steenhuis het wedstrijdcommentaar.

Lisa Schoenmaker in gesprek met Angela Malestein.

Van de pers waren Lisa Schoenmaker (De Telegraaf), Dirk Jacob Nieuwboer (de Volkskrant) en Rik Spekenbrink (AD) vertegenwoordigd. De jonge Schoenmaker maakte indruk met de enorme koffer die zij achter zich aansleepte bij vertrek van luchthaven Aalborg naar Trondheim. Zij kleedt zich graag goed. En in Noorwegen zou het vast heel koud zijn. De stemming zat er goed in, in de perszaal. Daar schoof ook fotograaf Ronald Hoogendoorn aan. Ook hij is een vaste klant bij de handbalsters. Hij en Seppen, ze vertellen het trots, waren van de partij bij de wereldtitel die Nederland in 2019, in het verre Japan, veroverde. Om nooit te vergeten. We hoorden het vaak. Wij zijn Herman Nijman (De Stentor en soms AD) en John Volkers (Handbal Inside Magazine) die er een lange autorit over besneeuwde Autobahnen voor over hadden om het Deense handbaltoernooi te bezoeken. Wij behoren inmiddels tot het meubilair van die perszalen, maar het finaleweekende van Herning (kleine stad in Mydtjylland, met immens indoorstadion) lieten wij aan ons voorbij gaan. Voor vijfde plaatsen rukken wij niet meer uit, zeiden we stoer.

Justin Kevenaar interviewt Laura van der Heijden.

Het NHV gaf via persmevrouw Susanne Min alle gelegenheid aan de pers om vanuit Nederland interviews te houden. De handbalsters zijn eraan gewend. Kwartiertje uitleggen wat hun sport en status inhouden. Dat het olympische kwalificatietoernooi (OKT) van april bereikt is en dat Parijs (OS 2024) daarmee in zicht is.

Over twee jaar is het WK handbal voor vrouwen in Nederland én Duitsland. De finale zal zich afspelen in Rotterdam. Eén ding weet ik zeker: het eten zal in ons land ver onderdoen voor de voortreffelijke kost van het wat dat betreft onvergetelijke Frederikshavn.

John Volkers