Nieuws

De Galan schrijft ‘het onthullende verhaal over de crisis bij Ajax van binnenuit’

Van de hand van journalist, schrijver én Ajaxsupporter Menno de Galan is vorige week het boek ‘Ajax in crisis’ verschenen. Daarin beschrijft hij naar eigen zeggen ‘van binnenuit’ hoe de club de afgelopen maanden in een neerwaartse spiraal terecht kwam.

De verslaggever van voorheen NOVA en van Nieuwsuur haalde uitgebreid de media met zijn bevindingen, waarin hij stelde ervan overtuigd te zijn dat Ajax zich op korte termijn niet kan herstellen. "Want dit is een structurele crisis."

In interviews en podcasts van onder meer Het Parool en NH Nieuws vertelt De Galan dat hij aanvankelijk bezig was met een ander boek, maar datr hij afgelopen zomer werd benaderd door een Ajax-bestuurder, ‘d ie graag zijn verhaal wilde vertellen’.

Tijdens het schrijven van het boek raakte Ajax steeds verder in de versukkeling. "Het is aan alle kanten zo ingestort, dat was ook voor mij een verrassing", zei hij tegen Het Parool. “Deze crisis overstijgt alle vorige. Het is een totale implosie, zowel bestuurlijk als sportief.”

De Galan schreef eerder een aantal boeken over Ajax en over Johan Cruijff. Zo ook het boek De trots van de wereld, een beschrijving van de glorieperiode van de club in de jaren zeventig. In dat boek komt ook Ruud Geels aan het woord, de doelpuntenmachine van Ajax die afgelopen weekeinde op 75-jarige leeftijd is overleden.

Tegen NH Nieuws zei De Galan dat het voor supporters niet leuk zal zijn het boek te lezen. "Vreselijk, en ook een drama", aldus de auteur. "Aan de andere kant zou je kunnen zeggen: wellicht ook een openbaring. Je leest als fan nu niet wat andere journalisten ervan vinden, maar wat Ajax intern heeft gedaan."

Titel: Ajax in crisis

Auteur: Menno de Galan

Paperback, 144 pagina's, prijs €`14,99 of als e-book (€8,99)