IN DE SPO(®)TLIGHT

Dick Teunen, onbezoldigd perschef van Sint Maarten

‘In elke international van Sint Maarten schuilt een aardig verhaal’

Dick Teunen is contentmanager bij FC Utrecht. Ook is hij als hobbyist zeer begaan met Nederlandse voetballers in de haarvaten van kleine en soms buitenissige voetbalcompetities. Hij publiceert daarover op zijn platforms (Insta, X en een podcast) onder de naam FC De Avonturiers en is daarnaast ook onbezoldigd perschef van het nationale voetbalelftal van Sint Maarten, dat afgelopen weekend op sensationele wijze handhaving afdwong in League B van de CONCACAF Nations League. 

Hoe wordt iemand perschef van het nationaal elftal van Sint Maarten, een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden? 

Dick Teunen bij Radio 1

Dick Teunen: “Nadat ik het team in Nederland enkele oefenduels had zien spelen en zag dat daar weinig tot geen aandacht voor was, dacht ik: deze mooie ploeg verdient méér. Ik heb contact gezocht met het bondskantoor in Sint Maarten en vanuit daar kwam een enthousiaste reactie. Na een aantal keer met de (in Nederland woonachtige) bondscoach te hebben afgesproken en allerlei zaken te hebben besproken, besloten we gezamenlijk: we gaan ervoor!” 

Het elftal van Sint Maarten

Moet je voor deze hobby regelmatig op het eiland zijn en hoe verricht je verder je werkzaamheden, bijvoorbeeld zoals nu tijdens de gewonnen uitwedstrijd op St. Lucia? Doe je dat vanuit huis? 

Teunen: “Nee, mijn aanwezigheid bij de wedstrijden is niet noodzakelijk. Mijn werkzaamheden verricht ik vanuit huis. De CONCACAF, de organisatie die de Nations League in die regio van de wereld organiseert zoals de UEFA dat in Europa doet, biedt van alle wedstrijden livestreams aan. Speelt Sint Maarten, dan zit ik dus thuis voor de buis naar een YouTube-stream te kijken.” 

Feestvreugde bij het elftal van Sint Maarten na de zege op St. Lucia. (Foto's Dick Teunen)

Hoe groot is de mediabelangstelling voor duels van Sint Maarten? 

Teunen: “Die is niet te vergelijken met de belangstelling die er is voor interlands van Oranje, of voor wedstrijden in het Nederlandse betaalde voetbal. Tot nu toe zit de voornaamste aandacht hem in nieuwsberichten en interviews voorafgaand aan én na afloop van een interlandperiode. Met name voor lokale en regionale media zijn spelers of stafleden die zijn betrokken bij Sint Maarten erg interessant. Dat internationals spelen voor clubs als VV Goes, GVV Unitas en HSV De Zuidvogels, is natuurlijk ook niet alledaags. In elke speler en elk staflid schuilt op die manier een bijzonder en aardig verhaal.” 

Het elftal van Sint Maarten telt nogal wat Nederlandse namen, zoals de zoon van oud-Spartaan Dennis de Nooijer, Mitchell. Hoe is dat team samengesteld en wat is het niveau? 

Teunen: “Het gros van de selectie bestaat uit spelers die in Nederland wonen en voetballen. Hoewel de ploeg ook enkele profs in de gelederen heeft, zoals Ilounga Pata van TOP Oss en Chovanie Amatkarijo van het Zweedse GAIS, is het merendeel van de voetballers actief in de top van het amateurvoetbal. Naast de al genoemde clubs leveren bijvoorbeeld ook Kozakken Boys, VV Noordwijk, Alphense Boys, Roda ’46 en SC ’t Zand een international.” 

Teunen volgt met zijn FC De Avonturiers broodvoetballers over de gehele wereld

Je volgt Nederlandse voetballers in de meest obscure competities op de aardbol, via FC De Avonturiers. Waar komt die belangstelling vandaan? Een hoe groot is dat bonte gezelschap? 

Teunen: “Dat alles begon met de vragen die ik mezelf stelde: ‘Waar kan ik iets vinden over Nederlandse voetballers in het buitenland? En dan niet alleen de grote sterren zoals Virgil van Dijk en Frenkie de Jong, maar echt álle Nederlanders die over de grens actief zijn?’ Het antwoord was: nergens. Toen heb ik die handschoen zelf opgepakt. FC De Avonturiers is actief op X en Instagram en heeft een eigen Podcastserie. Inspiratie en verhalen genoeg: er voetballen ruim 1.200 Nederlanders in het buitenland. 

Is jouw werk als contentmanager bij FC Utrecht goed te combineren met deze hobby's? 

“Jazeker! Een fulltime (plus) job als de mijne kost natuurlijk tijd en energie, maar gelukkig blijven er elke dag ook nog genoeg uren over om aan andere zaken te besteden. Sint Maarten en (FC) Utrecht passen overigens uitstekend bij elkaar: Sint Maarten is de beschermheilige van Utrecht. Hij deelde zijn rode mantel met een bedelaar, waardoor zijn witte onderrok zichtbaar werd. Die rood-witte diagonaal zie je anno 2023 nog altijd terug in het stadswapen van Utrecht, het logo van FC Utrecht en op de shirts van FC Utrecht. Wie weet komt het ooit nog tot een wedstrijd van Sint Maarten in Utrecht, dat zou ik prachtig vinden!”